Jon-Helge Tveita klar for å kjempe om en plass i førsteelleveren

Fredag gjennomførte vår nye høyreback den medisinske sjekken med Start – nå er den tidligere Brann-spilleren klar for to og et halvt år i Start-drakten. Foto: Kent Skibstad NTB

Annonse:

Da vi tok en prat med den hyggelige Stavanger-karen, var han akkurat ferdig med å vaske ut av leiligheten sin i Bergen.

Allerede senere i uka skal Tveita, hans utkårede og deres syv måneder gamle gutt finne nytt hjem i Kristiansand.

– Planen er å være med gutta på trening fra den 9. august, når treningene starter opp igjen etter sommerferien. Nå gleder vi oss til å komme sørover.

– Det blir et spennende nytt kapittel. Jeg snakket litt med Sindre Tjelmeland da han og Rune Hægeland hentet meg på flyplassen, og det virker veldig spennende hvordan han ser for meg i klubben og hva jeg kan bidra med. Hele prosjektet virker veldig spennende. Jeg har hørt mye positivt om Sindre. Han har jobbet sammen med mange av kollegaene jeg hadde i Brann,  og det var bare fine ord om han. Han er en profesjonell og flink trener.

 

Vil være med på en opptur

 

Det har vært mye positivitet rundt Start den siste tiden. Etter en litt turbulent tid med svake prestasjoner og trenerbytte, har Start tatt syv poeng på de tre siste kampene. Laget har også tatt seg videre fra cupen med 8-0 over Express og 2-0 over Vidar.

Det er et resultat av hardt arbeid fra alle i og rundt klubben, anført av «sirkusdirektør» Terje Marcussen og den nye trenerduoen Sindre Tjelmeland og Endre Eide.

Og Jon-Helge håper å bli med på en opptur med Start.

– Jeg håper å være med på en opptur nå. Jeg ønsker å bidra til å ta skrittene videre og komme seg opp til Eliteserien igjen.

 

Båtur med Start-spillere

 

Vår nye høyreback var bare en kort tur innom Sparebanken Sør Arena, men han har allerede rukket en båttur med tidligere lagkamerat Eirik Schulze og spissen Martin Ramsland.

– Eirik sendte meg en melding og spurte om jeg ville være med på båttur da jeg var nede i Kristiansand, og det var en alle tiders dag å være ute på sjøen. Jeg tror det må ha vært 25 grader i sjøen, så det var en veldig fin velkomst.

 

Jon-Helge Tveita, Viking- Start, 2011, Foto Kent Skibstad  NTB.jpg
Starts Solomon Owello (t.v.) i duell med Vikings Jon-Helge Tveita (t.h.). eliteseriekampen i fotball mellom Viking og Start på Viking Stadion. Kampen endte 1-1. Foto: Kent Skibstad / NTB

 

Den 28 år gamle forsvareren fikk sin Eliteserie-debut for Viking i en kamp mot Start i november 2011.

– Det hadde jeg også en målgivende. Den glemmer jeg ikke så lett.

 

Etter et par år i Viking reiste han videre til Bryne, der han fikk med seg nærmere 100 kamper i OBOS-ligaen.

 

Jon-Helge Tveita Cup Bryne Lillestrøm 2013 Foto Vegard Grøtt  NTB.jpg
Jon-Helge Tveita i aksjon under 4. runde i NM i fotball mellom Lillestrøm og Bryne på Åråsen stadion onsdag kveld. Lillestrøm vant 2-0 etter ekstraomganger. Foto: Vegard Grøtt / NTB

 

Eventyret i Sarpsborg

 

Men det var i Sarpsborg han virkelig skaffet seg et navn.

Der spilte han også sammen med nåværende Start-spiller Joackim Jørgensen, og han innrømmer at han har pratet mye med «Jocke» før han valgte å signere for Start.

I 2017 var han med å spille Sarpsborg til cupfinale, der han selv dessverre ikke fikk spilletid.

– Jeg varmet vel opp fra det tiende minuttet, men jeg kom aldri innpå. Det var litt kjedelig å ikke komme innpå å bidra der.

I 2018 fikk han også være med på et Europa-eventyr, etter at Sarpsborg spilte seg til bronsemedalje i 2017 og kvalifiserte seg for Europa League.

– Det var i Sarpsborg jeg spilte på mitt høyeste nivå. Jeg spilte stort sett alt som var av kamper i Europa jeg stod vel bare over én kamp på grunn av en liten hamstring-skade. Det var en bortekamp mot Besiktas, og banen var så dårlig at vi valgte å spare meg.

 

Jon-Helge Tveita, (AP PhotoTsafrir Abayov).jpg
Sarpsborgs Jon-Helge Tveita og Maccabi Tel Avivs Eliran Atar i en Europa League play-off-kamp i Netanya 30. august 2018. (AP Photo/Tsafrir Abayov)

Eventyret startet med 6-0 sammenlagt over IBV fra Island, og én etter én ble St. Gallen, Rijeka og Maccabi Tel-Aviv slått ut i kvalifiseringskampene. Dermed gikk laget imponerende nok inn i et gruppespill med Genk, Besiktas og Malmö.

– Det var en helt fantastisk opplevelse. Det var veldig stort og noe jeg virkelig kunne tenke meg å oppleve igjen.

En vond akilles skapte trøbbel for backen i hans siste sesong i Sarpsborg, og han endte opp med bare ni kamper før han dro videre til Brann i 2020.

Han spilte 20 kamper for Brann i 2020, mens han i denne sesongen har vært involvert i 7 av Branns 14 Eliteserie-kamper.

 

Vil bidra med erfaring og målpoeng

 

Spilleren tar med seg verdifull erfaring fra over 100 Eliteserie-kamper og en rekke kamper i Europa League for Sarpsborg. Men han tror også han kan bidra med flere mål og målpoeng i Start-drakten.

– Mine styrker er nok offensivt. Jeg er en offensiv back/vingback som kan være med å bidra med målpoeng, og jeg har ok hurtighet. Jeg er glad i å spille på et ballbesittende lag, så jeg tror jeg passer fint inn i Sindres tankegang.

 

Jon-Helge Tveita skåret årets mål i Eliteserien 2018 i 4-2-seieren over Vålerenga.

 

– Jeg har også styrker i boksen som jeg håper å få brukt. I den siste tiden har jeg også vært innom kantrollen, så jeg er ganske fleksibel på hvor jeg spiller på banen.

 

– Alle jeg har snakket med som har vært i Start og Kristiansand har skrytt det opp i skyene. Så når vi fikk denne muligheten, kunne vi ikke si nei. Det virker som en fantastisk plass med mange flotte mennesker. Jeg har hørt mye positivt om spillergruppen, så jeg gleder meg til å treffe og bli kjent med dem.

 

 

Annonse fra Obos-ligaen:
Publisert: 02.08.2021, oppdatert: 12.08.2021
Skrevet av: Egil Imenes