Fra IK Starts gatelag til jobb i Color Line

I 2021 begynte Tatyana på Gatelaget til IK Start. Nå – tre år senere – stortrives hun som ansatt i Color Line. Her står hun sammen med NAVs Robert Natvig (t.v) og Espen Børufsen.

Annonse:

På jobb ombord på Color Lines overfarter mellom Kristiansand og Hirtshals stortrives 23 år gamle Tatyana Flores. Hun imponerer både seg selv og sine kolleger i jobben. Det hadde hun ikke trodd for et par år siden.

Våren 2021 fikk IK Start sitt gatelag et nytt tilskudd. En sjenert ung kvinne ved navn Tatyana møtte opp på Sparebanken Sør Arena til sin første trening. Denne treningen ble starten på en skikkelig solskinnshistorie.

Ensomhet, utestenging og rus

Under oppveksten var Tatyana alltid glad i fotball, men utenfor banen følte hun på mye ensomhet. Det var utfordringer på skolen, og det var utfordringer andre plasser. Hun fikk oppleve både fysisk og psykisk mobbing gjennom årene på barneskolen.  

- Gjennom årene på barneskolen ble jeg både banket og utestengt. I tillegg har jeg skilte foreldre som gjorde at det ikke var så lett hjemme heller. Jeg følte meg mye alene til jeg kom til ungdomsskolen, da fant jeg nye ting, sier Tatyana

Da Tatyana begynte på ungdomsskolen oppdaget hun rus. Det ble seine kvelder, festing, drikking og rusmisbruk. De nye tingene Tatyana oppdaget på ungdomsskolen førte til forverring hos Tatyana.

- Etter at jeg oppdaget rus i 9. klasse, ble ting bare verre. Jeg begynte å selvskade meg, og fikk angst og depresjoner. Alt ble bare dritt.

Tatyana var kommet inn i en ond sirkel. Ingenting funket i livet hennes. Med hjelp av en god venninne ble hun satt i kontakt med de rette instansene til å få bukt på problemene. Tatyanas venninne lot henne flytte inn hos henne, og hjalp til med å få offentlig hjelp.

Hun ble satt i kontakt med både psykolog og ungdomstjenesten. Spesielt sistnevnte klarte å se utfordringene som Tatyana slet med, og ikke minst finne løsninger på dem.

- I ungdomstjeneste mente de at noe av problemet mitt var at jeg stengte meg for mye inne. De mente jeg måtte komme mer ut, og på den måten kom jeg i kontakt med Gatelaget, forteller Tatyana.

Ungdomstjenesten oppdaget at hun var glad i fotball tidlig da hun kom til dem. Da tok det ikke lang tid før prosessene for å få Tatyana på en gatelagtrening på Sparebanken Sør Arena.

Tunell på første trening

- Jeg ble veldig godt tatt i mot på treningen. Det var en ganske liten gruppe på min første trening, men jeg husker godt at han som fulgte meg fra ungdomstjenesten tok tunell på meg, ler Tatyana.

Leder for samfunnsansvar og Start Life Support, Espen Børufsen, forteller at hun kom inn til Gatelaget midt i pandemien.

- Jeg husker da Tatyana kom på sin første trening. Det var midt i pandemien, og vi var litt færre på trening da enn det vi er nå. Men de som var der tok henne godt i mot og var inkluderende, forteller Børufsen.

IMG_6400.jpg

Hjelp av Gatelaget & NAV ledet til jobb hos Color Line

Etter halvannet år på Gatelaget begynte Tatyana å føle seg klar for å prøve seg i arbeidslivet. Når en spiller på gatelaget føler seg klar for arbeidslivet, har Gatelaget og NAV et godt samarbeid for å tilrettelegge og finne muligheter.

- For å finne de beste mulighetene for den det gjelder setter vi ned hos dem og tar en prat, forteller Robert Natvig i NAV.

Robert jobber tett med Espen Børufsen og gatelaget, og er spesielt involvert når spillere nærmer seg å bli klare for arbeidslivet.

- For meg er det veldig viktig at vi treffer, og finner en jobb som passer spilleren, en jobb som man kan beholde over tid. Derfor har vi alltid kartleggingsmøter og bruker tid på å bli god kjent med hvert enkeltmenneskes historie, forklarer Natvig.

Da Natvig fikk et oppdrag fra Color Line om å finne en ansatt til en av båtene deres, tenkte han umiddelbart på Tatyana og hennes kvaliteter. På den måten fikk hun muligheten til å møte Color Line og få sjansen til å jobbe ombord på en av båtene deres.

Tatyana startet hos Color Line sommeren 2023, og har siden den gang gjort en veldig god jobb ombord på båtene. De første ukene jobbet hun i kafeen, og ble veldig godt tatt i mot blant de andre ansatte. Arbeidsoppgavene følte hun også at hun tidlig mestret.

- Jeg liker å lære ved å se og prøve, istedenfor å sitte på skolebenken. Jeg følte jeg lærte fort og tok tingene med en gang. Jeg fikk prøve meg overalt på båten og lærte masse gjennom hele sommeren, sier Tatyana.

Det var ikke bare hun selv som følte at ting klaffet. Gode tilbakemeldinger og skussmål kommer fra alle kanter. Hun har virkelig gjort et godt inntrykk blant sine kolleger og kommet godt på plass.

Restaurantsjef på Super Speed 1, Anne Christiansen, har mye positivt å si om sin medarbeider.

- Først var hun litt usikker, sjenert og motvillig, men etter noen dager fikk jeg beskjed om å ikke prøve å flytte henne til andre avdelinger, hun var så dyktig at de ville ha henne der hele sommeren, forteller restaurantsjefen og fortsetter:

- Tatyana har godt humør, glimt i øyet og er et friskt pust som smitter av på alle rundt henne. I løpet av sommeren var hun nede for å hjelpe til i baren og inne på buffetrestauranten.

393796646_721076176202367_5257772057830846751_n.jpg

Christiansen forteller at hun håper at Tatyana skal være med Color Line i flere år fremover, og at hun trives med å se utviklingen hennes fra dag én og til i dag.

- Uansett hvor hun jobber er hun alltid meget profesjonell i sitt arbeid, en god kollega og veldig populær blant våre passasjerer. I dag jobber hun selvstendig og har full kontroll. Hun har virkelig vokst med oppgavene og ansvaret hun har fått. Og hun tar en utfordring når hun får sjansen, forteller restaurantsjefen.

Fyller tiden godt

Tatyana jobber noen perioder på og noen av hos Color Line. I de periodene hun er hjemme har hun valgt å fortsette på gatelaget og opprettholder kontakten med de andre spillerne når hun har mulighet.

Det er ikke bare gatelaget hun bruker tid på når hun er på land. Tatyana har tidligere vært med som frivillig på ungdomsleir for ungdom som har det vanskelig. Hun ønskerønsket å bidra med å bruke sine egne erfaringer til å hjelpe andre unge i samme situasjon.

- Det var veldig gøy å stå frem og hjelpe andre ungdommer å velge den riktige veien i livet sitt, sier hun.

I tiden fremover skal hun hjelpe til i Våg FK, og jentefotballen der. Før jul kom det en forespørsel om hun kunne tenke seg å være medtrener på Jenter 15-laget til Våg.

- Jeg fikk et tilbud fra Våg om å være medtrener på J15, noe jeg takket ja til de periodene jeg er hjemme. Jeg skal hjelpe med å få flere på trening å motivere jentene til å spille fotball.

- Like rørende som den er fantastisk

Daglig leder i Fotballstiftelsen, Arne Knoph, blir både glad og rørt over historien til Tatyana.

- Historien til Tatyana er jo like rørende som den er fantastisk. Den føles også ekstra sterk for meg personlig. Jeg var tilfeldigvis til stede på akkurat den Start-treningen der hun, i lunsjen etterpå, fikk telefon fra Color Line. Det var flere enn meg som fikk en gledeståre i øyekroken over at hun fikk denne sjansen, sier Arne Knoph.

- Det er utrolig gledelig, om enn ikke så overraskende, å høre hvordan hun fullroses for både innsats og humør i jobben sin. Det er samtidig enda et eksempel på hvilke ressurser som bor i spillerne våre, og hvilke muligheter som ligger når de inkluderes og motiveres gjennom et trygt miljø i gatelagene, sier han.

Arne 4.jpg

Lederen til fotballstiftelsen er godt fornøyd med arbeidet som Børufsen og apparatet rundt gatelaget gjør. Det gode arbeidet som både vi og resten av klubbene gjør, gjenspeiles i rapportene Fotballstiftelsen får fra 2023.

- Espen Børufsen & co gjør en fantastisk jobb med gjengen i Start, slik våre trenere og ledere gjør det i Fotballstiftelsens nå 31 gatelag fra hele Norge. Tatyana var en av 143 gatelagsspillere som kom ut i lønnet arbeid i 2023 - et fantastisk tall vi er stolte av. Samtidig er det å få høre om og glede seg med enkelthistoriene som virkelig gjør denne jobben meningsfull - og denne saken gjør meg ekstra glad både på Tatyanas, Starts og Color Lines vegne, smiler Knoph.

Annonse fra Obos-ligaen: