FORAN FREDRIKSTAD - START

Søndag ettermiddag er det en gammel storhet som venter oss.

Det er ventet fulle tribuner i anledning byens 450-årsfeiring og i plankebyen håpes det nok at FFK nok en gang kan stikke kjepper i hjulene for et opprykksjagende Start-lag. Jeg håper derimot at det denne gangen er VI som vil ødelegge festen og at vi får med oss 3 utrolig viktige poeng i kampen om å sikre et direkte opprykk.

TABELLEN
2. Start........... 23...13-6-4...45-26...45
14. Fredrikstad. 23...3-11-9...23-35...20

FREDRIKSTAD FOTBALLKLUBB
Den gamle storkjempen i norsk fotball har de senere år slitt i bunnen av 1.divisjon, og denne sesongen er de på nytt midt i nedrykkstriden. Med 7 kamper igjen, ligger laget på kvalikplassen - med 4 poeng opp til trygg plass og kun 3 poeng ned til Arendal og Elverum som i øyeblikket ligger ann til direkte nedrykk. Laget har mange vanskelige kamper igjen og skal blant annet spille hjemme mot både Start, Ranheim og Sandnes Ulf og kan dermed spille en avgjørende rolle i hvem som rykker direkte opp sammen med Bodø/Glimt.

Fredrikstad by feirer 450 år denne helgen og kampen mot Start er en del av denne feiringen. Billetter til kampen selges billig og det er foreløpig solgt over 7000 billetter til kampen. Selveste kaptein Sabeltann skal komme og underholde i pausen og så får vi se om vår venn fra dyreparken kan hjelpe Start med å stjele med seg 3 poeng sørover... (selv om mannen bak Kaptein Sabeltann visstnok er en stor Fredrikstad supporter)

Toppscorer for Fredrikstad er Sanel Kapidzic med 7 scoringer og Ulrik Flo med 6 scoringer. Utenom disse er det kun 5 spillere som har scoret for FFK denne sesongen og med kun 23 scoringer er det bare Elverum som har scoret mindre.

Laget har ingen spillere med karantene, men har hatt endel skader i det siste. Rino Falk Larsen og Magne Simonsen er ute resten av sesongen og det samme er trolig Jarkko Lahdenmaki. Edvard Skagestad og Razak Nuhu var borte fra laget som spilte mot Elverum men det er et håp om at de er klare til denne kampen.

I det omvendte oppgjøret i Kristiansand (i første serieomgang) tok Start ledelsen etter 33 minutter ved Tapio Heikkila. Noen minutter senere utlignet Rino Falk Larsen for bortelaget. Start presset på for en ny scoring tidlig i 2.omgang, men det var Fredrikstad som gikk opp i ledelsen da det gjensto i underkant av 10 minutter. Dinko Trebotic scoret det målet. Start satte inn et veldig press mot slutten av kampen og fikk sin fortjente utligning 4 minutter på overtid da Tapio Heikkila igjen var sist på ballen. Dermed ebbet kampen ut med 2-2.

FREDRIKSTAD's 5 SISTE KAMPER
13 august: Fredrikstad - Levanger 0-0 (serie)
16 august: Bodø/Glimt - Fredrikstad 4-0 (serie)
20 august: Arendal - Fredrikstad 1-1 (serie)
3 september: Fredrikstad - Åsane 2-1 (serie)
10 september: Elverum - Fredrikstad 1-1 (serie)

IK START
Hos Start så soner både Daniel Aase og Damion Lowe karantene og dermed er det mye som tyder på at Start bytter formasjon fra 4-3-3 til 4-4-2. Dette for å få plass til begge våre formsterke spisser. Tapio Heikkila tar plassen i midtforsvaret med Simon Larsen og så får vi håpe at Tapio igjen kan score mot laget han scoret mot to ganger i serieåpningen. Inn for Daniel Aase kommer nok Abu, og det blir spennende å se hva han kan få til - i en posisjon som passer han bedre enn der han har spilt tidligere i sesongen.

Her er laget vi trolig starter med i denne kampen: (4-4-2)

I FARESONEN
Her er spillerne på Start og vår kommende motstander som er i faresonen for å måtte sone karantene i neste runde. I neste runde spiller vi hjemme mot Levanger, og disse spillerne må unngå kort i denne runden hvis de skal få spille den kampen:
Start: Tobias Christensen, Niels Vorthoren, Tapio Heikkila, Erlend Segberg, Gudmundur Kristjansson,
Levanger: Erik Tønne, Bent Sørmo, Karl Joakim Wrele, Andreas Lykke Strand, Robert Stene

NOEN TANKER TIL SLUTT
Sist tirsdag spilte vi en slags seriefinale mot Bodø/Glimt. Steffen Lie Skålevik gav oss ledelsen 1-0, men det var ingen tvil om at vi møtte et godt lag og vi ble presset hardt bakover i store deler av omgangen. 10 minutter ut i andre omgang var det balanse i regnskapet da Martin Bjørnbak nok en gang scoret på et flott frispark mot Start. Toppscorer Kristian Fardal Opseth gav bortelaget en 2-1 ledelse med 10 minutter igjen, men 5 minutter senere var det vår islandske spiss som igjen skulle få presentere seg. Det var en klasseheading av Floki - som har scoret i begge hjemmekampene han har kommet inn i. Kampen endte med 2-2 og dermed kan vi gratulerer Bodø/Glimt med et (nesten garantert) opprykk - og trolig også seriemesterskap. Det er fortjent nok etter at de har scoret flest mål denne sesongen, sluppet inn minst og er 8 poeng foran Start og hele 12 poeng foran Sandnes Ulf på 3.plass.
Det vil helt sikkert bli spilt eliteseriefotball på Aspmyra i 2018.

Etter kampen mot Bodø/Glimt har Start nesten bare igjen lag fra nederste halvdel av tabellen. Ser vi på tabellen så har vi hjemmekamp igjen mot Ranheim - som ligger som nummer 4 akkurat nå, men bortsett fra det skal vi spille mot lag nummer 8, 9, 13, 14, 15 og 16. Og selv om det aldri er enkelt å spille mot lag som kjemper for å unngå nedrykk - burde kvaliteten vise seg ganske tydelig i mange av disse kampene.

Først ute er Fredrikstad. Et lag som har ødelagt mye for Start tidligere. De snøt Start for seriegull i 2005 og i sesongen etter snøt de Start for cupfinale da de slo oss ut etter ekstraomganger i semifinalen i Fredrikstad. Jeg tror ikke det er mange Start-supportere som blir veldig lei seg om Fredrikstad rykker ned.

Hos Start så ser det ut som om vi bytter tilbake til 4-4-2 i denne kampen og det tror jeg er fornuftig. Da får vi plass til både Skålevik og Floki på topp og jeg blir veldig overrasket om ikke vi scorer mål i denne kampen. Skålevik er i storform og scorer på bestilling og her får han en luftsterk islending som kan vinne dueller rundt ham. Floki er en fantastisk hodespiller og en type Start har savnet i lang tid. Vi har nok av spillere som kan slå gode innlegg, men det hjelper lite når vi ikke har spillere som kan omsette innleggene. Nå har vi det, og jeg håper at vi får se mange gode innlegg fra backene og kantene til Start i denne kampen. Sentralt på midten har vi trolig O'Brian og Segberg. Jeg kunne godt tenke meg å hatt Hadzic sammen med O'Brian, men det er mulig at han kommer inn etterhvert...

Det er kun 7 kamper igjen, og akkurat nå har vi 4 poeng (+ langt bedre målforskjell) med til Sandnes Ulf og Ranheim - som trolig er de eneste som kan hindre Start et direkte opprykk. Denne runden skal Sandnes Ulf til Grimstad og her får vi virkelig håpe på hjelp fra våre naboer. Skulle vi få med oss 3 poeng fra Fredrikstad og Sandnes Ulf taper i Grimstad, så er det 7 poeng ned - med 6 kamper igjen å spille. Det blir en vanskelig luke for Sandnes Ulf å ta igjen, så det er ingen tvil om at dette er en viktig kamp for Start. Ranheim tar i mot Elverum og den ender trolig med hjemmeseier, men om vi kan øke forspranget til Sandnes Ulf så kan vi si oss fornøyd med helga.

Til slutt må jeg bare komme med mer ros av våre eiere/ledelse. Torsdag ettermiddag ble det som kjent innkalt til ny pressekonferanse og der fikk vi nyheten om at Morten Aa Djupvik har sagt opp sin jobb med skiskytterlandslaget for å bli HR manager i Start fra 1.januar. Her snakker vi om en person som har opplevd enormt med suksess med både landslaget i langrenn og i skiskyting. Dette er en mann med enorm kompetanse i å få frem vinnertyper og det er ingen tvil om at han vil bli en viktig brikke i Starts ferd mot toppen av norsk fotball. Her har Start En Drøm AS gjort et varp og viser nok en gang at man tenker langsiktig og at man vil bygge en grunnmur bestående av vinnerskaller med kompetanse og erfaring. Om noen fremdeles var skeptiske til om våre nye eiere bare hadde det i munnen, så har man virkelig blitt motbevist nå.
En ting som er veldig tydelig nå er at Start som merkevare blir styrket for hver eneste dag som går. De ansettelsene og signeringene man har gjort de siste par månedene viser at dette er gutter som tenker langsiktig og som mener alvor - og dette vil garantert trekke mange nye sponsorer og mange gode spillere. Start er et lag med visjoner og drømmer og som i mine øyne har gjort veldig mye riktig siden Start En Drøm AS ble opprettet.

MEN en ting er sikkert og det er at det ikke deles ut noen poeng ved at man styrker administrasjonen. Det er fremdeles spillerne som må gjøre jobben i kampene. Vi ligger veldig bra ann med tanke på opprykk, men jobben er langtfra gjort og vi må vinne mange flere kamper. Den første muligheten kommer mot Fredrikstad og jeg håper virkelig at de spillerne som tar på seg den gule og svarte drakta søndag ettermiddag har latt seg inspirere av det ledelsen gjør i disse dager. At de blir så tente og engasjerte at de løper enda litt fortere, jobber enda litt hardere og virkelig viser at man er villig til å gi absolutt alt for å få 3 poeng i hver eneste kamp. Hvis alle Start-spillerne kunne fått vist lignende innsats og vinnervilje som Steffen Lie Skålevik, så er det ingen som vil stoppe oss. Den mannen er ikke bare fantastisk foran mål, men han er et forbilde i alt annet han gjør på banen. Jeg håper at hans innsats kan inspirere og engasjere resten av gutta, for da blir vi vanskelige å stoppe.

Vi har 7 kamper igjen, og vi kan ta et langt steg mot opprykk med 3 poeng i Fredrikstad. Vi er et mye bedre lag og selv 7000 hjemmesupportere skal ikke stoppe oss i denne kampen. Jeg har latt meg inspirere av de nye eierne og drømmer om at vi får med oss 3 utrolig viktige poeng søndag kveld. La oss bli en skikkelig festbrems - slik Fredrikstad var hos oss i oktober 2005.