- Viktigere enn både julaften og nyttårsaften

Supporterblogger Frank Thomassen skriver om årets siste og avgjørende serierunde.

FORAN  VÅLERENGA -START

Etter 29 serierunder skal alt avgjøres i løpet av 90 minutter med fotball. Tar vi poeng, tar vi kvalikplassen, men blir det tap er vi avhengige av hjelp fra Aalesund. Selv om det kun er fotball det gjelder så er det nok mange av oss som synes disse 90 minuttene er viktigere enn både julaften og nyttårsaften i år. Det kommer uansett til å bli ulidelig spennende...

TID: Tirsdag 22 desember kl.1800
STED: Intility Arena

TABELLEN
3. Vålerenga...29...14-10-5..47-33...52 poeng
14. Start........29....6-9-14...33-52...27 poeng

VÅLERENGA FOTBALL
Vålerenga fikk som kjent Dag Eilef Fagermo som ny trener foran sesongen og selv om han er den mest usmaklige treneren i Norge, så har han evnen til å få resultater og derfor er det ingen overraskelse at Vålerenga kjemper om medalje når det gjenstår en serierunde. Med sine 52 poeng er laget garantert europacupspill i 2021, og vi får håpe at det er viktigere enn å henge bronsemedaljer rundt halsen..

Hjemmelaget har ikke tapt siden slutten av september da man tapte 0-2 borte mot suverene Glimt. Etter dette har Oslo-laget vunnet 5 kamper og spilt 5 uavgjorte. Det må nevnes at man i 4 av sine 5 siste kamper har spilt uavgjort, mens den ene seieren kom mot Rosenborg (1-0)på Intility. I den perioden har man blant annet spilt uavgjort mot Aalesund, Sarpsborg og Stabæk, så dette er absolutt ikke noe uslåelig lag, selv om VIF er gode hjemme (9-5-0).

Toppscorer for VIF er Aron Dønnum, Bård Finne og Bidar Örn Kjartansson - alle med 8 scoringer. Aron Dønnum er også den spilleren med flest målgivende (5).

Vålerenga har ingen karantener og lite skader. Kun Sam Adekugbe er utilgjengelig med en lårskade.

Vålerenga har tatt i mot Start 32 ganger i toppdivisjonen og har vunnet 18 av disse. 7 kamper har endt med poengdeling mens Start har vunnet 7 kamper. Målforskjellen er 64-37.

IK START
Hos Start er Mohamed El Makrini skadet, mens Erlend Segberg soner karantene. Dermed blir det nok utfordrende for Joey å ta ut en midtbanetreer. Espen Børufsen og Mikael Ugland er også skadet og ikke med til Oslo. Jeg tror jeg ville satt Eman Markovic ned sentralt på midten, og satt inn Ramsland på topp - men det er mange andre muligheter som Joey nok vurderer. Jeg tipper vi starter med dette laget: (4-3-3):

NOEN TANKER TIL SLUTT
Kampen mot Brann utviklet seg som mange andre av våre kamper denne sesongen. Vi spiller til tider bra fotball, skaper sjanser og har ballen mye - men klarer ikke å score mål. Vi burde ledet 3-0 til pause, men mangelen på en målfarlig spiss var merkbart nok en gang. Etter 60 minutter scoret Brann på et direkte frispark - men kun 9 minutter senere utlignet toppscorer Schulze - veldig fortjent. Etter dette kom det noen sjanser begge veier, før Bamba smalt et straffespark over mål helt på slutten. Til slutt ebbet derimot kampen ut med 1-1 og to tapte poeng for Start.

Etter kampen mot Brann har Start måtte vente på at andre kamper skulle bli gjennomført, og dessverre gikk de fleste resultater mot oss. Når vi nå drar til Oslo er det kun to mulige utfall: Direkte nedrykk eller kvalik mot enten Sogndal eller Ranheim. (disse lagene spiller mot hverandre tirsdag ettermiddag)

Hvert år har vi Start-supportere håpet at vi kunne dra til Oslo og spille cupfinale som avslutning på sesongen. I år er det ikke cupfinale, men noe enda viktigere. Det dreier seg om hvorvidt vi skal spille i eliteserien eller OBOS-ligaen i 2021. Vi har alt i egne hender. Mot Vålerenga må vi ta minimum 1 poeng (dersom Mjøndalen vinner med 3 eller flere mål i Drammen). Tar vi poeng - eller får hjelp av Aalesund, så ender vi på kvalik - og får muligheten mot Ranheim/Sogndal i romjula. Også den kampen spilles på Intility.

Vålerenga spiller for bronsemedalje og i tillegg har de en trener som ikke er spesielt glad i Start, så at vi møter et motivert hjemmelag, det er det ingen tvil om. Når vi i tillegg vet at Mjøndalen spiller hjemme mot et Aafk-lag som kun har tatt 5 poeng på bortebane i år, så er det nok til å få de mest hardbarka optimistene til å tvile.

Samtidig så er det absolutt ingen grunn til å gi opp før kampen spilles. For det første så har vi spilt bra i mange kamper denne sesongen. Vi slo blant annet Vålerenga hjemme i Kristiansand - og det var uten El Makrini og Segberg. Da spilte vi med en midtbane med Jørgensen, Markovic og Schulze. Det er ikke helt utenkelig at det blir samme trio denne gangen, selv om jeg ikke synes vi skal rote med forsvarsfireren som har fungert bra i det siste.
Vi er også et av få lag som har tuktet suverene Bodø/Glimt denne sesongen. Faktisk er vi det eneste laget Glimt har scoret mindre enn 2 mål på i en kamp, og det sier litt om at det er kvalitet i dette Start-laget.

I tillegg tror jeg fort vi kan få hjelp fra Aalesund. Mjøndalen har et veldig press på seg, mens Aalesund her har muligheten til å bestemme hvem som blir med dem ned i OBOS. Jeg tror de heller vil ha med seg Mjøndalen enn Start - og om ikke det er nok, så tror jeg de ønsker å avslutte med litt verdighet etter fadesen hjemme mot Godset.

Uansett, så blir dette en thriller og det blir garantert mye neglebiting både i Drammen og i Kristiansand. Jeg håper vi får se et Start-lag som jobber som de gjorde mot Glimt. At vi får se 11 mann med bein av stål som kriger gjennom samtlige 90 minutter.
Vi er ikke avhengige av hjelp, og kan avgjøre dette selv. Det er nå vi har sjansen til å vise at vi er gode nok til å spille med de beste. Jeg både gruer og gleder meg til kamp - og så får vi håpe at vi kan juble for en kvalik-plass når vi feirer jul om noen få dager.

Lykke til med årets siste seriekamp alle Start-venner! Måtte vi få årets første julegave fra Intility Arena!