50 år og 1100 kamper i Starts speaker-bokser

Per Svein Bostrøm på plass bak mikrofonen i 4. etasje på Sparebanken Sør Arena. Lørdag 6. august er det 50 år siden 76-åringen var Start-speaker for første gang, da på Kristiansand stadion. (Foto: Egil Olsen).

Annonse:

6. august 1972 var Per Svein Bostrøm speaker på Kristiansand stadion for første gang. Motstander var Bryne.

8. august 2022, 50 år etter, er 76-åringen fortsatt på plass bak mikrofonen, nå på Sparebanken Sør Arena. Motstander er Bryne.

- Det er veldig spesielt at det er Bryne som kommer når jeg jubilerer. Det er jo et nabolag som vi har møtt mange ganger. At de kommer på nesten samme dato som jeg startet opp for 50 år siden, er en ganske artig opplevelse, sier Per Svein Bostrøm når vi møter ham på Kristiansand  stadion noen få dager før jubileet.

Så vidt vi vet, er Per Svein nå den nest lengst gjenværende fotball-speakeren i verden. Bare Liverpools George Sephton, som startet på Anfield i 1971, har lenger fartstid bak mikrofonen. Sephton nærmer seg 2200 kamper, hans norske kollega 1100. Men i Norge spilles det atskillig færre kamper per sesong enn i England.

Speaker ved en tilfeldighet

Per Svein Bostrøms første seriekamp i speakerboksen var altså mot Bryne 6. august 1972, på ærverdige Kristiansand Stadion. Odd Frivold og Svein Mathisen scoret i 2-0-seieren. Start vant for øvrig 2. divisjon avd. A den sesongen, og rykket opp på høyeste nivå.

– Det var litt tilfeldig at jeg ble speaker. Jeg hadde klaget på musikken på Stadion. Det var den samme som ble spilt år etter år. Jeg mente de måtte bli litt mer moderne. «Vær så god, gjør noe med det», var beskjeden.

– Så jeg dro hjem og tok opp «Ti i skuddet» på en gammel kassettspiller. Jeg skulle egentlig være discjockey på den neste seriekampen. Men så dukket ikke speakeren, Kjell Båsland, opp. «Da får du prøve deg», var ordren. Så fikk jeg en lapp med navn på dommer og lagoppstillinger, og etter det har jeg faktisk hatt jobben, smiler Bostrøm.

Butikkene stengte kl. 12

Per Svein Bostrøm har opplevd mange store øyeblikk med Start, både på gamle Stadion og nå Sparebanken Sør Arena. Mange vil kanskje tro at hans personlige høydepunkter er gullkampene i 1978 og 1980. Det er de ikke.

- Som enkelthendelse er det største høydepunktet mitt da vi møtte Eintracht Braunschweig i UEFA-cupen høsten 1977. Vi hadde slått Fram Reykjavik i 1. runde, og bare å bli satt opp mot Eintracht Braunschweig i 2. runde var helt ufattelig. De hadde blant andre Paul Breitner på laget, som var verdensmester med Vest-Tyskland, og de hadde vunnet det som vinnes kan.

- Vi hadde ikke flomlys på Kristiansand stadion i -77. Vi måtte derfor oppfordre butikkene i byen til å stenge kl. 12. Jeg tror kampen begynte kl. 14. Da hadde vi 8000 tilskuere inne, men vi var ikke levnet en sjanse. Så la Svein Mathisen en fantastisk pasning fremover til Helge Haugen som satte 1-0, som ble sluttresultatet. Vi fikk overskrifter i mange aviser i Europa. De lurte blant annet på hva Start var for noe, smiler 76-åringen som er æresmedlem i klubben.

Matta, Myggen og Bolaños

Per Svein Bostrøm har sett mange store Start-spillere på Kristiansand stadion og Sparebanken Sør Arena. For ham er Svein Mathisen, Erik Mykland og Christian Bolaños de tre største som har iført seg gul og svart drakt.

- Disse tre hadde forskjellige, men helt spesielle kvaliteter. Svein hadde jeg en god del kontakt med utenfor banen. Han var en profil som var så sterk at selv Karsten (Johannessen – red.anm.) av og til la om sine opprinnelige planer og hørte på ham. Når det gjelder Myggen, så var teknikken, og alt som skjedde med den gutten, fantastisk. Christian Bolaños var også en utrolig spiller, som gjorde mange overraskende og uventede ting som ofte førte til scoring. 

- Hvis jeg sier Donatas Vencevicius, Richardas Beniusis, Arnold Schwellensatl og Sebastian Schindzielorz. Hva sier du, da?

- Det var noen år vi hadde så mange utenlandske spillere med spesielle navn at jeg rett og slett måtte trene på å uttale dem. Jeg spurte trenere og ledere om hvordan navnene skulle uttales. «Har’ke peiling. Spør de sjøl», var svaret jeg fikk. Så da måtte jeg inn i garderoben og be de uttale navnene sine. Jeg skrev de ned som lydskrift og trente som bare det. Det var ikke alltid jeg traff. Men stort sett gikk det greit, sier Bostrøm, som jobbet 28 år i Jøtul, der han sluttet av som regional salgssjef.

Utfordringer og endringer

- Du har altså nå vært Start-speaker i 50 år, du er 76 år, og kan vel ikke holde på til du blir 100? Har du begynt å forberede deg på at det går mot slutten?

- Ja, jeg har sagt til bestyrelsen her i klubben at de må si ifra når nok er nok. De siste årene har vi vært enige om at jeg tar ett år av gangen. Det er den malen vi jobber etter nå. 

- Hvis noen hadde sagt til deg etter den Bryne-kampen  i 1972 at du ville være Start-speaker også i 2022, hva hadde du sagt da?

- Da hadde jeg ledd av de, og tenkt at det kommer aldri til å skje. Men så har det faktisk skjedd. Det har vært utrolig gøy, men også utfordringer, og det har vært endringer, sier Bostrøm og legger til:

- Det å være speaker i dag er mer krevende enn for 50 år siden. Da møtte du kanskje en halvtime før kampstart, fikk ei lagoppstilling, ønsket publikum velkommen og spilte musikk. Etter hvert begynte vi også å intervjue trenerne før kampene, høre hvilke tanker de hadde. Nå bruker jeg ganske mange timer til forberedelser. 

- Hva vil du gjøre når du slår av mikrofonen for siste gang?

- Da vil jeg finne meg en god plass på tribunen, kose meg og følge Start opp der de hører hjemme, i toppen av norsk fotball.

Da publikum trodde Bostrøm hadde besvimt

Per Svein Bostrøm har opplevd mye artig i sine 50 år i speaker-boksene, som da han hadde drukket for mye brus på Kristiansand stadion.

- En som var trofast på Kristiansand stadion og dekket oss for NRK Sportsrevyen, var Øivind Johnssen, som jeg hadde blitt veldig godt kjent med. Jeg hadde først vært gjennom en juniorkamp før hovedkampen denne søndagen. På pressetribunen på gamle Stadion drakk vi mye brus, så midt i 2. omgang var det bare noe som måtte ut. Da sa jeg til Øivind: «Jeg er nødt til å ta en tur på toalettet.»

Den gang var det ikke toalett i 1. etasje, du måtte helt bort i svingen. Så jeg sa til Øivind: «Hvis det blir scoring, så må du annonsere». Det var helt greit for ham, så jeg løp bort. Idet jeg stod og holdt på der inne, så hørte jeg et vilt jubelbrøl, og skjønte at Start hadde scoret. På vei tilbake til tårnet hørte jeg at Øivind annonserte scoring og hvem som hadde scoret. Da var det noen publikummere som reagerte og sa: «Du, han derre speakeren, har han besvimt?»

Annonse fra Obos-ligaen: