40 år siden vi sikret seriegullet i sluttminuttene

19. oktober 1980 sikret Start seg sitt andre og foreløpig siste seriemesterskap. Det skjedde på det mest dramatiske vis.

Før siste serierunde i 1980 var utgangspunktet greit. Start og Bryne hadde like mange poeng, men Start hadde seks plussmål mer. Dermed ville Karsten Johannessens mannskap etter all sannsynlighet vinne serien om de slo Rosenborg på Kristiansand Stadion i siste runde.

Det skulle bli en dramatisk avslutning på sesongen, der gullet flere ganger i løpet av kvelden så ut til å havne i Bryne...

Hentet målscorer fra Brann

Men før vi går inn på serieavslutningen må vi se litt på hvordan 1980-sesongen gikk.

Som kjent var Start et av topplagene på den tiden, og laget sikret som kjent sitt første seriegull i 1978. I 1979 endte laget på 3.plass, etter at en svak avslutning på sesongen ødela gullmulighetene.

Til seriestart i 1980 var det et to-tre spillere fra gullaget et par år tidligere som hadde takket for seg. Audun Myhre hadde reist til Oslo for å studere, mens keeper Roy Amundsen hadde reist hjem til Notodden og Reidar Flaa hadde trappet ned. Blant nykommerne var det knyttet spesielt store forventninger til Steinar Aase, som kom fra Brann. Men i april ble han stemplet som «profesjonell» etter å ha mottatt større godtgjørelser fra Brann enn det amatørreglementet tillot. Straffen ble en bot på 1000 kroner, samt at han ble utestengt fra spill frem til 1. august. Dermed tok det lang tid før han fikk gjøre sin Start-debut, men han skulle likevel bli en meget viktig spiller...

I serieåpningen ble det hele 6-0 mot Bodø/Glimt og dermed var det mange som allerede da pekte på Start som en gullfavoritt. 2-0 mot Lyn i andre serierunde førte laget til tabelltopp, før det ble 1-1 mot Bryne i tredje kamp. Laget fra Jæren skulle vise seg å bli den tøffeste konkurrenten om seriegullet.

Svein "Matta" Mathisen

Seier borte mot Molde ble så etterfulgt av årets første tap, hjemme mot Lillestrøm. Defensive Lillestrøm kneblet Starts angripere på en måte som fikk Svein Mathisen til å uttrykke at LSK-trener Kjell Schou Andreassen burde bli ny forsvarsminister i landet.

To seiere, mot Moss og Skeid, brakte optimismen tilbake i Kristiansand, men så fulgte tap mot Fredrikstad og Viking, og det begynte å si verre ut.

22. juni kom bare 3228 tilskuere på stadion da Vålerenga (den gang Vålerengen) kom på besøk. Det ble en spesiell kamp, ikke bare fordi Start kom tilbake på vinnersporte med 3-1-seier. Helge Skuseth spilte sin siste kamp for klubben, mens Olav Klepp markerte sin debut med å score et av målene.

Etter 0-0 mot Rosenborg før sommerpausen var Steinar Aase klar for spill til møtet med Bodø/Glimt borte. Han ble mathvinner med kampens eneste mål. Fire dager senere scoret han to mål i 5-0-seieren mot Lyn.

zr9bpwcirb3s17t02oschsbgm
Karsten Johannessen trente Start til seriegull i både 1978 og 1980. Johannessen gikk bort i desember 2018. Arkivfoto

Toppoppgjør

I runde 14 var det duket for toppkamp mot Bryne på Jæren. Før kampen stod begge lagene med 18 poeng, mens Lillestrøm fulgte bak med 17 poeng. Det er verdt å merke seg at det var kun to poeng for seier i 1980, og et poeng for uavgjort.

Kampen mot Bryne endte 2-2 etter at Svein Mathisen og Jan Sigurd Ervik scoret våre mål.

To strake tap mot Molde og Lillestrøm, gjorde at Bryne ledet serien etter 16 runder.

Skulle Start rote bort seriegullet?

Men Svein Mathisen & co hadde ikke tenkt å gi seg. På de fire neste kampene ble Moss, Skeid, Fredrikstad og Viking feid av banen. Spesielt 6-1-seieren mot Viking, et lag som før kampen la kun ett poeng bak Start på tabellen, står i historiebøkene som en av de beste kampene i Starts historie.

Preben Jørgensen og Steinar Aase scoret to mål hver, mens Svein Mathisen og Jan Sigurd Ervik også kom på scoringslisten.

Etter utklassingen av Viking ledet Start med to poeng, og med solid målforskjell, noe som betød at det i praksis var nok med to poeng på de siste to kampene for å sikre gullet.

Første mulighet kom borte mot Vålerenga.

Aase ga Start ledelsen, men på en dårlig Bislett-matte var det hjemmelaget som var sterkest til slutt, og det endte med tap 1-2 for Start.

Dermed måtte alt avgjøres i siste serierunde...

13tghflc6m6dr1uq2v95n0ui93
Steinar Aase i aksjon. Bildet hentet fra boken Start i hundre.

Målfest og dramatikk

Dermed er vi tilbake til serieavslutningen 19. oktober.

Rosenborg, anført av Odd Iversen, var motstander på Kristiansand Stadion, mens Bryne møtte Moss på hjemmebane.

Start gikk offensivt ut for å få et ledermål, men i stedet scoret Viggo Sundmoen for Rosenborg. Mot slutten av omgangen ble Svein Mathisen felt innenfor 16-meteren, og straffesparket satte han sikkert i mål. Men på Jæren var Bryne i ledelsen mot Moss. Dermed var seriegullet på vei til Jæren med 45 minutter igjen av sesongen.

I andre omgang var Steinar Aase frempå to ganger i løpet av 12 minutter, og plutselig leder Start med 3-1. De 8215 tilskueren på stadion kunne nå virkelig begynne å forberede seg på gullfeiring!

Men Rosenborg og Odd Iversen gjorde det de kunne for å spolere festen. Først scoret Iversen på et flott frispark, før han serverte Husby foran mål etter 77 minutter. Dermed var det 3-3 og gullet var igjen på vei til Bryne!

Men Steinar Aase var ikke ferdig. Etter 83 minutter før han et strøkent innlegg fra Svein Mathisen fra venstresiden. Med ryggen mot mål stusser han ballen videre, i en fin bue over Rosenborgs keeper. 4-3, og denne gangen nektet Start å gi fra seg ledelsen.

Dermed betød det lite at Bryne vant 4-1 mot Moss.

START VAR SERIEMESTERE FOR ANDRE GANG!

Etter kampen leverte Karsten Johannessen et legendarisk intervju med NRK, der han tok mikrofonen og satte den opp mot høytalerne da speaker Per Svein Bostrøm leste opp navnet på alle gullvinnerne.

I dette NRK-innslaget kan du gjenoppleve dramatikken og se Karstens seiersintervju.

Starts gullvinnere fra 1980:

Starts gullvinnere: Thor Einar Andersen, Helge Breilid, Jan Sigurd Ervik, Helge Haugen, Preben Jørgensen, Olav Klepp, Cay Ljosdal, Svein Mathisen, Trond Pedersen, Roald Rørheim, Rune Sagstad, Helge Skuseth, Stein Thunberg, Jarle Ødegaard, Steinar Aase, Karsten Johannessen (trener). Kilde: Start i hundre