På innsiden av E-sport laget

Torsdag kveld ble gruppespillet i NM i FIFA unnagjort for våre gutter. Vi ble med for å se hvordan en kampdag foregår for E-sport-spillerne våre.

Annonse:

Vi befinner oss på et lite rom i sentrum av Kristiansand. Her finner du to skjermer, en Playstation 4, en tekniker og våre to utøvere. Klokka er 17.00 og det er en time til avspark. Etter litt tid kommer en kommentator inn, kampene sendes nemlig direkte på Start E-sports Twitch-kanal. Kommentatoren sitter i naborommet for å ikke forstyrre gutta, konsentrasjon er viktig når kampene starter på skjermen foran dem.

Dette betyr mye for dem, og våre E-sport-spillere tar det veldig seriøst.

Noe tekniske problemer gjør at gutta ikke får spilt oppvarmingskamper før det skal brake løs, til stor frustrasjonen. Våre to utøvere, Kasper Hornnes og Jusup Shakhbiev, sammen med tekniker Julian Ringstad jobber iherdig med å fikse problemene, men de får ikke fikset det før NM-kampene starter. Hvordan skal nå dette gå?

- Det er sykt viktig å varme opp, du faller bakpå hvis du ikke gjør det, sier Jusup.

Tiller 1 (Trondheim), Tollnes (Skien) og Viking FK (Stavanger) sto for tur di det som var 3. runde av NM. Det er det første runde for lagene i E-serien (lag fra Eliteserien og OBOS). De to tidligere rundene fungerte som kvalifikasjonsrunder der lagene utenfor E-serien har spilt kamper regionalt om en plass i gruppespillet.

I både E-serien og i gruppespillet i NM fungerer kampene slik at begge spillere fra respektive lag skal spille en kamp 1v1, der samlet resultat fra begge kampene gjelder. I sluttspillet er det best av tre kamper, der målforskjell ikke har noe å si.

Selv om det ble dårlig med oppvarming så kom Kasper og Jusup kjapt i slaget, og feide etterhvert motstanden av banen.

Kamp 1:

Sammenlagt: IK Start 3-2 Tollnes.

Kamp 2:

Sammenlagt: IK Start 4-1 Tiller.

Kamp 3:

Sammenlagt: IK Start 6-2 Viking.

DSC_0579
Jusup må spille helt uten forstyrrelser, til og med uten lyd fra selve spillet.

Ligger mye bak

Man skal ikke undervurdere innsatsen gutta legger ned. Nivået på FIFA-spillere verden rundt øker stadig, og for å holde følge med teten er det mye som skal være på plass. Kasper påpeker at man må ha visse fotballkunnskaper i FIFA, men at man ikke må henge seg for mye opp i det.

- FIFA er jo ikke fotball, det er noe helt annet. Det blir veldig urealistisk hvis man spiller FIFA som om det er fotball. Det er mye som går på fotball som ikke går på FIFA, og motsatt, sier Kasper, som selv er en lovende fotballspiller i Randesund IL.

Jusup tilføyer at hvis det er noe fra fotballen du har bruk for i FIFA, så er det å lese spillet.

Videre snakker gutta om noe som kalles «meta». Det står for "Most effective tactic available". En meta er det som er «inn» for tiden, altså små justeringer på for eksempel lagoppstilling og spillesystem som legger en standard for spillet. Etter hver oppdatering må gutta inn å finne ut hva som er nytt og hva som eventuelt er fjernet.

- Du må følge metaen. De beste er ekstremt flinke til å vite metaen og tilpasse seg best etter den, sier Jusup.

Samtidig legger han til at de aller fleste har sin egen spillestil, men at man må tilpasse stilen sin ut ifra metaen. De spillere med Start, men laget er et Ultimate team bestående av toppspillere fra både nåtid og tidligere tiår. Ruud Gullit er for eksempel en av de meste sentrale spillerne.

Hva pleier dere å gjøre mellom kampene?

- Det er rundt 10-15 minutter med pause mellom kampene, da pleier vi å diskutere hva vi gjorde bra og hva som var dårlig. Vi kjenner også til de fleste spillerne i serien og deres styrker og svakheter, vi diskuterer det og, sier Jusup.

Gutta sitter også å «coacher» hverandre under kampene, der den passive spilleren ofte legger merke til ting den aktive spilleren ikke gjør.

DSC_0566
I likhet med fotballen finner du aktive tiltak mot rasisme #StoppRasismen.

Slik fungerer E-serien

Det er 18 lag i E-serien, og for å kunne delta må fotballaget være i Eliteserien eller OBOS-ligaen. 1-6 plassen går direkte til et sluttspill, mens 7-14 plassen konkurrerer om to «lucky loser»-plasser. Det er altså åtte lag (kvartfinaler) som får delta i sluttspillet, der utslagsrundene er bygd opp av best av tre kamper. Du kan foreløpig verken rykke ned eller opp av serien, det er som sagt bestemt av hvor fotballaget befinner seg i seriesystemene. 

Start-gutta ligger foreløpig på 10. plass i Eserien, men har tre kamper mindre spilt enn de fleste andre ettersom sist spillerunde måtte utsettes.

Veldig forskjellige.

Jusup og Kasper har to helt ulike måter å spille på. Jusup forstår seg ikke på Kasper som kan sitte med full musikk på ørene, drikkeflaska foran skjermen og mobilen på vibrasjon mens han spiller. Jusup må rydde unna alle forstyrrelser for å prestere på sitt beste.

- Jeg merket med jevne mellomrom at det var mye som forstyrret fokuset mitt. Det er masse jeg bare må legge vekk, sier Jusup.

Hva med deg da, Kasper?

- Nei, jeg bryr meg ikke jeg, sier Kasper til latter fra de andre.

Tirsdag kveld skal gutta i aksjon i kveld. Da er det Eserien som står på programmet igjen.  Du kan følge kampene på vår Twitch-kanal

Du kan lese mer om E-serien og NM her.

Annonse fra Obos-ligaen: