Fråtset i is da Start vant 7-0 - ønsker å bli ny styreleder

Da Start møtte Strømsgodset i 1994, ble den gang ni år gamle Ole Magnus Skisland (bildet) og hans kamerater lovet en is per Start-mål. Start vant 7-0! Nå har valgkomiteen innstilt den 37 år gamle trebarnsfaren som ny styreleder i IK Start. (Foto: Egil Olsen).

Annonse:

- Vi fråtset i is i nesten 90 minutter. Det er klart at det var en kul opplevelse for en niåring. Vi kan godt ha flere sånne kamper her på Sparebanken Sør Arena, ler Ole Magnus Skisland – og legger til.

-  Det var pappa og noen kamerater som hadde med seg sønnene sine på kamp. Blant fedrene var Per Gunnar (PG) Eide. Da Start scoret tidlig, ropte PG at «vi må gi alle ungene en is for hvert mål Start scorer». Han angret nok litt etterpå.

Det hører med til historien at det kunne blitt åtte is per sønn. Keeper Frode Olsen ble sendt opp for å ta straffespark. Men lekelysten ble for stor. Olsen vippet ballen til Erik Mykland, som ikke maktet å score.

Master innen sports mangament

Ole Magnus Skisland er født i Oslo, men tilbrakte oppveksten til etter videregående i Kristiansand. Deretter flyttet han tilbake til hovedstaden for studier på Norges idrettshøgskole. Der tok han en bachelor og så en master innen sports management ved Loughborough University i England. 

- Mens jeg studerte i Oslo spilte jeg 3. divisjons-fotball for Nordstrand, der blant andre Thor Einar Andersen (seriemester med Start både i 1978 og 1980 – red.anm.) var involvert, sier 37-åringen.

Da Skisland var ferdig med masteren i England, var Nordstrand på jakt etter ny daglig leder. De spurte om han var interessert, noe han var, og da startet han i jobben der i 2008. 

- Jeg holdt på til 2011. Så hadde jeg et par år på Bjørknes Høyskole som studieleder for idrettsfag, før jeg var tilbake i Nordstrand som daglig leder. I 2019 begynte jeg å jobbe som assisterende daglig leder i KFUM-Kameratene. Der ble jeg i to år, til vi i fjor sommer bestemte oss for å vende nesa hjemover igjen. Nå jobber jeg som Rådgiver idrett i Kristiansand kommune, sier trebarnsfaren.

En sosial samlingsplass

Ole Magnus Skisland er altså sønn til Jan Oddvar Skisland, Kristiansands nåværende ordfører. Senior-Skisland har vært opptatt av fotball siden han slet ut sine første par fotballsko på Hommeren i Torridal. 

- Jeg syntes det var gøy med aktivitet da jeg var liten. Pappa var også alltid opptatt av at jeg skulle drive med noe. Jeg var aldri noe supertalent, men jeg spilte aktiv fotball for Gimletroll fra jeg var syv. Jeg var også innom Starts junioravdeling en kort periode. Jeg spilte aktivt helt til jeg bikket 30, og holder meg fremdeles i gang en gang i uka med kompiser, sier Skisland – og legger til:

- Det er gøy med fotball. Den engasjerer, og stadion er en sosial samlingsplass. Det håper jeg vi kan klare å skape her på Sparebanken Sør Arena. 

- Hvor kommer Start-interessen din fra?

- Jeg ble introdusert for Start gjennom pappa, som har vært Start-supporter alltid. Han har også jobbet som administrerende direktør her på et tidspunkt. Allerede da vi flyttet tilbake til Kristiansand i 1992, var han opptatt av å gå på Start-kamper. 

- Stikker nesa bort i mye

- Hvordan er det å være sønn av sin far?

- Ja, det spørsmålet dukker jo opp fra tid til annen. Det er tydelig at mange er opptatt av det. Jeg er ikke det. Men når spørsmålet kommer, så må jeg jo bare bekrefte at jeg er sønn av Jan Oddvar. Jeg kommer ikke unna det, ler Ole Magnus.

- Er det en belasting å være en sønn til en så profilert person?

- Nei, det vil jeg ikke si. Jeg klarer fint å stå på egne ben, uten hans store involvering.

- Hvorfor ønsker du nå bli ny styreleder i Start?

- Synes du det er et greit spørsmål, spør Skisland, før han fortsetter:

- Det er fordi jeg tror jeg har noe å bidra med i det videre arbeidet med å profesjonalisere og organisere Start. Jeg har veldig tro på det som skjer i klubben akkurat nå. Da tenker jeg blant annet på etableringen av en god organisasjon med Terje i spissen. Dessuten har jeg et samfunnsengasjement. Jeg stikker nesa mi bort i mye rart. Forhåpentligvis med positivt fortegn. 

- Sindre (Tjelmeland – red.anm.) er dessuten en utrolig spennende type som trener. Så tror jeg det finnes forbedrings-potensiale på områder som jeg håper jeg og det nye styret har kompetanse til å utvikle.

Myggen er favoritten

- Hva betyr Start for deg?

- Jeg vet ikke helt hva jeg skal svare på det. Men jeg mener at Kristiansand skal ha et lag i Eliteserien. Det snakkes om Start langt utenfor Kristiansands bygrense. Når fotball engasjerer meg så mye som den gjør, så vil jeg gjerne at vi har et fotballag som vi kan være stolte av. 

- Hva vil du si er høydepunktet ditt som Start-supporter?

- Jeg var på stadion da vi fikk sølv i 2005. Selv om vi gjerne skulle hatt gullet, så var opplevelsen av å være på en fullsatt stadion den oktober-lørdagen noe helt spesielt. Det «trøkket» gir meg gåsehud den dag i dag. Så glemmer jeg selvsagt aldri is-opplevelsen i 1994…

- Har du noen favorittspillere?

- Myggen stikker seg fram på en egen måte. Både som type og måten han var fotballspiller på. Jeg liker fotballspillere som gjør jobben. Det gjorde Erik alltid. 

- Hva er dine største ønsker for fremtiden til Start?

- Full arena er kanskje hårete. Men det ville glede meg veldig dersom vi i 2022 kunne få et snitt på Sparebanken Sør Arena på 6000 tilskuere. Det snakkes jo om publikum som lagets 12. mann, og det tror jeg på!

- Så er det bærekraftigheten. At vi skal være uavhengige av investorer og ha et så attraktivt produkt at folk har lyst til være med - og få noe igjen for det, sier Ole Magnus Skisland, og avslutter slik:

- Jeg håper at Start skal engasjere mange. At vi skal bety noe utenfor disse fire tribuneveggene. Start er mer enn «bare» fotball. Det er et samfunnsengasjement. Det skal være viktig med Start.

Annonse fra Obos-ligaen: