AaFK - Start 3-2

Aalesund trakk det lengste strået etter en meget kontroversiell dommeravgjørelse og flere misbrukte muligheter. (Foto: NTB Scanpix)

Onsdag kveld var det duket for et bunnoppgjør der to lag som fortsatt ikke hadde vunnet en kamp i Eliteserie møttes til dyst. Start stod med seks poeng på ti kamper, mens AaFK lå helt sist med bare tre poeng før kampen.

Start måtte klare seg uten Jonas Deumeland som fortsatt var syk, mens Martin Ramsland heller ikke var kampklar. Han er fortsatt ikke 100 prosent etter skaden i lysken. Afeez Aremu stod også over på grunn av et kutt i kneet.

Med til Ålesund og i kamptroppen for første gang på 16 måneder var Adeleke Akinyemi. Han startet kampen på benken. I startoppstillinge, for første gang siden juni 2018, var Espen Børufsen.

Kantspilleren har kommet inn som innbytter i de siste fem kampene, og nå fikk han altså tillit fra start.

I 2019 møttes lagene to ganger, og AaFK stakk av med seieren i begge oppgjørene. AaFK rykket opp som suverent beste lag i OBOS-ligaen i fjor, mens Start som kjent rykket opp via kvalik.

Lagoppstillinger:

Starts lag (1-4-3-3):

Amund Wichne - Eirik Wichne, Jesper Daland, Vegard Bergan, Kristoffer Tønnessen (Robstad fra 46) - Isaac Twum, Eirik Schulze, Espen Børufsen (Segberg fra 75) - Mathias Bringaker (Skaanes fra 49), Steffen Lie Skålevik (Akinyemi. (81), Kevin Kabran

Innbyttere: Fredrik Repstad Hansen, Henrik Robstad, Adnan Hadzic, Erlend Segberg, Mikael Ugland, Kasper Skaanes, Eman Markovic, Adeleke Akinyemi

AaFKs lag (1-3-5-2):

Gudmund Kongshavn- Jonas Grønner, Daniel Leo Gretarsson, Oddbjørn Lie (Klinkenberg fra 30) - Jørgen Hatlehoel (Dybvik fra 46), Petter Orry Larsen (Uzochukwu fra 62), Parfait Bizoza, Simen Bolkan Nordli, Shaquill Sno (Sæthre fra 88) - Holmbert Fridjonsson, Niklas Castro.

Innbyttere: Andreas Lie, Daan Klinkenberg, Ståle Stålinho Sæthre, Izunna Uzochukwu, Kristoffer Strand Ødven, Vetle Fiskerstrand, Isak Dybvik Määttä, Markus Seehusen Karlsbakk

Fakta:

AaFK - Start

Color Line Stadion - 30. august 2020

Dommer: Ola Hobber Nilsen

Tilskuere: 200

Mål: 0-1 Bringaker (15), 1-1 Fridjonsson (16), 1-2 Schulze (18), 2-2 Fridjonsson (str. 60)

Gule kort: Castro, Bizoza, Määtä (AaFK). Schulze, Wichne, Segberg (Start),

3 min: Vi får en mulighet til å bryte gjennom men Bringaker, som kommer fra offside, tar ballen foran Kabran, til relativt stor irritasjon for svensken.

5 min: Grønner fyrer av på halvspretten fra 30 meter, ballen fyker en meter utenfor målet. Wichne har god kontroll på den.

8 min: Fine kombinasjoner utenfor AaFK-feltet og det ender med at Børufsen tester skuddfoten fra 18-19 meter. Skuddet går en meter utenfor.

10 min: Jevnspilt første ti minutter av kampen, spillet veksler frem og tilbake.

15 min: 0-1. Mathias Bringaker! Det er Børufsen som spilles frem på venstresiden, han slår et presist innlegg til Bringaker som står mutters alene i feltet. Han tar i mot ballen og plasserer den sikkert i hjørnet.

16 min: 1-1! Så slår hjemmelaget tilbake umiddelbart. Fridjonsson rister seg løs og header en corner kontant i mål. Kalddusj!

18 min: MÅÅL! 1-2! NÅ skjer det mye her! Tønnessen med et innlegg som klareres i tverrligger av en AaFK-forsvarer, men på returen kommer Schulze og setter ballen enkelt i mål.

22 min: Vi holder ballen flott i laget nå og har bedre kontroll på kampen. Etter over 20 trekk i laget kommer det et skummelt innoverskrudd innlegg fra Kabran, men Schulze når akkurat ikke frem.

23 min: Stor sjanse! Skålevik utnytter en grov feil i AaFK-forsvaret og kommer alene med keeper. Kongshavn kommer langt ut og gjør en god redning. Der kunne vi gått opp til 3-1!

25 min: Nytt farlig innlegg fra venstresiden, denne gangen fra Børufsen, men keeper snapper det. Etter 1-2-målet har vi dominert fullstendig mot et rystet hjemmelag.

28 min: Vi styrer kampen fullstendig her nå. Daland og Bergan (!) kombinerer fint på høyrekanten, før Bringaker plukker opp ballen og løftet en inn på bakre stolpe. Der rager Schulze høyest men headingen går over.

29 min: Hjemmelagets Lie må gå ut med skade. Inn kommer Klinkenberg.

37 min: Børufsen får vondt etter en stempling på foten. Ser ut som han klarer å fortsette.

41 min: Skålevik sitter nede og ber om hjelp fra vår eminente fysioterapeut Pål Erik Pedersen. Ser ut som Skålevik har fått et kutt i panna, noe PEP fikser med en hudfarget sportstape.

45+3 min: AaFK kommer til en heading på en corner, men den stusses utenfor mål. Litt småskummel den.

Pause: Vi går i garderoben med ledelse etter en omgang der vi i lange perioder var det førende laget. Vi burde kanskje ledet med to mål etter at Skålevik kom alene med keeper. Mot slutten av omgangen kom AaFK noe bedre med. Nå gjelder det å holde trykket oppe.

2. omgang: Begge lag har gjort bytter i pausen. For oss har Robstad kommet inn for Tønnessen. På Aalesund har Dybvik kommer inn for Hatlehoel.

47 min: AaFK med en farlig mulighet tidlig men skuddet går utenfor fra kort hold. Bringaker tråkker forkjært i samme situasjon og må forlate banen. Skaanes gjør seg klar på sidenlinjen.

50 min: Skudd fra veldig langt hold skifter litt retning og tvinger Wichne til gjøre en god redning. På den påfølgende corneren blir deet mye klabb og babb før vi endelig får klarert ballen. AaFK trykker på for utlikning i starten her.

57 min: Mye småskader i denne kampen og det er flere stopp i spillet også starten av andre omgang. Vi har kommet mer til hektene nå etter en hektisk åpning, og Børufsen kommer også til skudd fra 25 meter, men skuddet fyker over.

59 min: Straffe til AaFK. Ser ut som en soleklar filming fra Castro som kaster seg uten at Wichne er borti ham.  Der burde Castro fått sitt andre gule kort og blitt utvist, men han lurer dommeren der.

60 min: 2-2. Fridjonsson banker straffen i mål. Utrolig surt.

69 min: Stor sjanse! Wichne avanserer flott frem på høyresiden og slår et presist innlegg på bakre stolpe. Der kommer Børufsen, men han klarer ikke styre headingen mot mål!

71 min: Ny stor sjanse. Daland header et frispark inn foran mål og der får Skålevik hodet på ballen fra tre meter, men headingen går rett på keeper. Der burde det stått 2-3!

75 min: Kabran drar seg inn i feltet og fyrer med venstrefoten. Skuddet går via en forsvarer i tverrligger bak en sjanseløs keeper! Tredje store sjansen på kort tid!

77 min: Kabran med bra innlegg inn bak forsvaret, men det klareres ut til kast. Vi har tatt over her nå.

79 min: Innlegg fra Robstad fra venstre. Skålevik får hodet på ballen men styrer headingen utenfor.

80 min: 3-2. Så scorer i stedet AaFK. Castro vipper ballen inn på hodet til Fridjonsson som scorer sitt tredje.

81 min: Adeleke Akinyemi kommer inn til sitt etterlengtede comeback, 16 måneder etter at han ble skadet mot nettopp Aalesund. Ut går Skålevik.

85 min: Bolkan. Nordli prøver seg på et frekt frispark fra skrått hold, men det går i nettveggen.

90 min: Vi presser på nå og det er utrolig at ikke Kabran scorer når han får et presist innlegg fra Twum på bakre stolpe! Helt upresset header han ballen i bakken og over mål.

Slutt: Det ender med tap mot AaFK. En kamp der vi første omgang var det klart beste laget og kunne ledet med flere mål. I andre omgang kom AaFK mye sterkere med i kampen, men uten at det ble mål av det. Så lot dommeren seg lure av Castro, som fikk straffe i stedet for rødt kort. Etter det presset vi på for vinnermålet og hadde to-tre store sjanser, men istedet var det hjemmelaget som satte inn 3-2. Brutalt og tungt.

Neste kamp for Start er førstkommende søndag, 2. august, mot Mjøndalen på Sparebanken Sør Arena