Sesongen 2019 startet i OBOS-ligaen etter et marginalt nedrykk i 2018. Kjetil Rekdal var hovedtrener, men hans assistent Morten Tandberg takket for seg før sesongen av familiære årsaker.

Det ble naturlig nok noen utskiftninger i stallen etter nedrykket. Herolind Shala og Elliot Käcke takket tidlig for seg, og før seriestart forsvant et par spillere til. Inn kom den tidligere Vigør-gutten Jesper Daland, mens flere unggutter fra egen junioravdeling fikk sjansen i oppkjøringen.

Oppkjøringen ble også spesiell ettersom klubben tok valget om ikke å bruke Sørlandshallen, på grunn av det slitte og dårlige banedekket i hallen. Derfor ble det lagt inn en treningsleir til Gran Canaria i januar, der laget var i tre uker. Senere var laget to uker i Marbella.

Resultatene i treningskampene viste et solid lag som var vanskelige å score på, men som også slet med å skape de store sjansene offensivt.

Dramatisk serieåpning

Rett før første seriekamp mot Aalesund opprettet klubben en personalsak mot hovedtrener Kjetil Rekdal og han ble fritatt fra sine oppgaver som hovedtrener mens personalsaken pågikk. Joey Hardarson og Andreas Jensen ledet laget de siste dagene før kampen og skulle etter planen lede laget også serieåpningen. Rekdal valgte så å trosse dette og møte opp til kampen likevel, fast bestemt på å lede laget i kamp. Det endte med at Rekdal stod på sidelinjen og så laget tape 0-1 i en kamp som vil bli husket for alt annet enn det som skjedde på banen.

To dager etter kampen ble Start og Rekdal enige om å gå hver til sitt.

Under serieåpning pådro også Adeleke Akinyemi, kanskje lagets viktigste offensive spiller, et stygt brudd i ankelen. Det skulle vise seg å holde ham ute hele 2019-sesongen.

Hardarson fortsatte som midlertidig hovedtrener og fikk med seg Mattias Andersson som assistent.

To seiere mot KFUM og Raufoss fulgte, før det ble tap borte mot Sandnes Ulf. Så kom Sandefjord på besøk. Denne kampen mellom to av opprykkskandidatene endte uavgjort 2-2 etter en god kamp av Start, men uheldigvis glapp seieren langt på overtid da bortelaget scoret på en corner.

Start fikk virkelig sving på spillet i ukene etter og det førte til fire strake seire, inkludert en 3-2-seier mot Jerv på 16.mai.  Men midt i juni kom en uke som skulle ødelegge mye av sesongen. Først ble det tap 2-4 borte mot Kongsvinger, før det til de fleste sin store overraskelse ble tap 0-3 hjemme mot Notodden. Før sommerpausen kom laget tilbake på vinnersporet med 3-1 borte mot Tromsdalen, men det var likevel ganske langt opp til Sandefjord og suverene Aalesund på opprykksplassene.

Høstesesongen

I sommerpausen ble det klart at Joey Hardarson fikk tillit som hovedtrener ut sesongen, og det så ut som sommerukene ble brukt godt.

Start sandefjord Foto Tor Erik Schrøder NTB scanpix13
Kristiansand 20190427. Start trener Joey Hardarson

Det skjedde litt utskiftninger i stallen også i sommervinduet. 1. august kom Martin Ramsland fra Sogndal, mens lyngdølen Eman Markovic kom fra bosnisk fotball og Kristoffer Tønnessen kom fra Jerv senere i august. Ut gikk Tobias Christensen. Stortalentet ønsket seg videre og med ett år igjen av kontrakten valgte Start å selge ham da Molde kom med et godt tilbud. Inn kom også Kevin Kabran, som hadde tilbragt første halvdel av året på lån i svensk fotball. Svensken ønsket å komme nærmere familien etter å ha mistet sin far tidligere på året.

Fire strake seiere mot Ham Kam, Sogndal, Ull/Kisa og Kongsvinger og et viktig bortepoeng mot Sandefjord gjorde at laget for alvor meldte seg på i kampen om direkte opprykk. Tre seiere og to uavgjort-kamper fulgte og Start og Sandefjord fulgte hverandre tett. Så kom en ny nedtur.

Med Damion Lowe suspendert og keeper Jonas Deumeland skadet like før kampen så fremstod Start alt annet enn sikre mot Ham Kam borte, og det endte med tap hele 0-4. Dermed tok Sandefjord tilbake initiativet, og det skulle vise seg vanskelig å ta dem igjen.

Seier mot Sandnes Ulf og en brakseier 7-1 mot Jerv i Grimstad ga ny optimisme, men Sandefjord gjorde sin jobb og beholdt ledelsen. Etter uavgjort mot KFUM og tap borte mot Aalesund var det mer eller mindre avgjort, selv om Start vant sine to siste kamper.

Det ble kvalifisering.

Tidenes comeback!

Første kvalifiseringskamp gikk mot KFUM Oslo som ble sendt hjem med etter 1-0 seier til Start. Damion Lowe ble matchvinner etter en kontant heading.

Dermed ventet to kamper mot nr 14 i Eliteserien: Lillestrøm Sportsklubb, klubben som hadde spilt 45 sesonger på rad i Norges øverste divisjon (rekord).

Første kampen gikk hjemme på Sparebanken Sør Arena og Start vant 2-1. Start var det førende laget gjennom det meste av kampen, men måtte likevel gå til pause med 0-1. I andre omgang viste laget imponerende lagmoral og kjempet seg tilbake i kampen etter to scoringer av Aron Sigurdarson. Til tross for store sjanser til begge lag på slutten så endte det med 2-1, et ok utgangspunkt før returoppgjøret på Åråsen.

På Åråsen fikk Lillestrøm en drømmeåpning da de scoret etter bare ett minutt. Et selvmål økte ledelsen midtveis i omgangen, og dermed var situasjonen snudd på hodet etter tre av fire omganger i opprykksplayoffen.

Et offensivt Start-lag gikk rett i angrep i andre omgang, men istedet for redusering kontret hjemmelaget inn 3-0. Etter 61 minutter satte de inn 4-0 og de aller fleste trodde det var avgjort. Men Martin Ramsland ville det annerledes.

I løpet av seks minutter, fra det 76. til det 82. minutt, så scoret spissen fra Øyslebø tre ganger, og dermed var Start plutselig i ledelsen sammenlagt. Laget holdt ut de siste minuttene, samt ti minutter overtid, og dermed ble det opprykk.

Et av tidenes comeback og et opprykksdrama vi trolig aldri har sett maken til sendte Start opp i Eliteserien igjen!

Aron Sigurdarson endte sesongen som toppscorer med 15 mål, og han ble også nominert til Årets spiller i OBOS-ligaen. Martin Ramsland endte med 12 mål på sine første 15 kamper for klubben.

Hardarson med videre – Sigurdarson solgt

Før opprykket ble sikret forlenget Start avtalen med Joey Hardarson og resten av trenerteamet med to år. Etter sesongen ble toppscorer Aron Sigurdarson solgt til belgisk fotball. Islendingen som var langt unna laget i 2018-sesongen leverte en strålende sesong i 2019.

Før jul 2019 ble det også klart at sportsligleder Tor-Kristian Karlsen ikke blir med videre i klubben. Hans 2,5-årskontrakt gikk ut ved nyttår, og han og klubben var enige om at det ikke var behov for hans funksjon i like stor grad som tidligere, og at det derfor var naturlig å skille lag.

NM

Etter at laget røk ut i semifinalen i 2018 ble NM en stor skuffelse i 2019. Det ble tap 0-1 borte mot 2. divisjonslaget Fram Larvik allerede i første runde, og dermed var cupeventyret over før det i det hele tatt kom i gang.

Start 2

Også i 2019 ble det en sesong som lenge handlet om å berge plassen for våre unggutter i Start 2. Men utover høsten, da vi over en lengre periode klarte å stille med et relativt stabilt mannskap, ble også resultatene bedre, og til slutt berget laget plassen med ganske god margin. Laget havnet på 10. plass, med ni poeng ned til nedrykksplass. Kristian Strømland Lien ble lagets toppscorer med sine åtte mål.

I løpet av sesongen skrev både Lien og Johannes Eftevaag under proffkontrakter med klubben, og Eftevaag ble også løftet opp som permanent medlem av A-stallen i høst.

Stadion-saken

2019 var også preget av den pågående saken mellom Start og Kristiansand kommune angående Sparebanken Sør Arena. Start har slitt med å betale de høye leie- og driftskostnadene på arenaen i mange år, og jobbet gjennom hele 2019 med å få til en mer bærekraftig leieavtale, som likner med på avtalene andre idrettsklubber har i kommunale anlegg. Ved utgangen av året var det fortsatt ikke blitt enighet med kommunen, til tross for «god dialog over lengre tid».

Terminliste 2019

start lagbilde 2 foto Tor Erik Schrøder
Offisielt lagfoto av IK Start på Sparebanken Sør Arena, mai 2019.

Første rad fra venstre: Kasper Skaanes, Afeez Aremu, Mikael Ugland, Sebastian Hornnes Heggland, Jonas Deumeland, Alexander Pedersen, Mathias Bringaker, Isaac Twum og Eirik Wichne.

Midterste rekke fra venstre: Andreas Jensen (toppspillerutvikler), Joey Hardarson (trener), Gudmundur Andri Tryggvason, Sander Sjøkvist, Erlend Segberg, Joackim Jørgensen, Adeleke Akinola Akinyemi, Espen Fjone Børufsen, Tobias Christensen, Marianne Lislevand (fysioterapeut a-laget) og Pål Erik Pedersen (fysioterapeut for a-laget).

Bakerste rekke fra venstre: Rune Hægeland (materialforvalter), Atle Thunselle (fysisk trener), Adnan Hadzic, Espen Hammer Berger, Kristjan Flóki Finnbogason, Damion Lowe, Jesper Daland, Henrik Robstad, Aron Sigurdarson, Frode Birkeland (keepertrener) og Mattias Andersson (assistentrener).