Start 2-sesongen oppsummert

Start 2 endte på tiendplass i Norsk Tipping-ligaen etter å ha tapt siste hjemmekamp mot suverene Fløy. Slik oppsummerer trener Adolfo Rodriguez sesongen.

- Det har vært en tøff sesong, men det var som ventet. Laget har vokst mye gjennom året, og prestasjonene, både individuelt og kollektivt, har blitt bedre. Vi fremstod bedre som lag i andre halvdel av sesongen. Strukturen og organiseringen var bedre. At vi beholder plassen er viktig, sier Adolfo Rodriguez, som mener nivået i 3.divisjon har steget betraktelig de siste årene.

- Ligaen er bedre nå enn for noen år siden. De fleste lagene er tøffe, og de spiller god fotball. Foruten Fløy, som var suverent best, så er det veldig jevnt, og det er mange gode spillere i ligaen med erfaring fra høyere nivå. Det er ingen enkle kamper, sier Rodriguez.

Start 2 evaluering
Fra høyre: Analyseansvarlig/trenerutvikler Per Erik Andersen og trenerne Adolfo Rodriguez, Gaute Schei og Alf Erik Svela evaluerte Start 2-sesongen mandag morgen.

Han har vært hovedtrener for Start 2 i år, men har hatt hjelp av både Gaute Schei, Alf Erik Svela og Per Erik Andersen, i tillegg til at assistenttrener på A-laget, Mattias Andersson også har vært med en del i slutten av sesongen. Etter 11 poeng i første halvdel av sesongen ble det 21 poeng i høst, noe som første laget opp på 10. plass, ni poeng foran Bryne 2 som lå under streken på 12. plass. Andrelaget havnet også ett poeng foran Donn, og vant dermed Lund-duellen i divisjonen.

 

Skryter av førstelagsspillerne

Mandag morgen hadde trenerteamet en evaluering av sesongen. De ser tilbake på et år der en del spillere fra førstelagsstallen har vært relativt faste bidragsytrere på Start 2.

- Vi har spilte en del kamper helt uten førstelagsspillere også (som siste runde mot Fløy), og de unge spillerne har gjort det bra. Men førstelagsspillerne gir oss bedre kvalitet og gjør oss mer konkurransedyktige, sier Rodriguez.

Han skryter av innstillingen og profesjonaliteten spillerne fra A-laget har vist når de har vært med på kamper med Start 2.

- Samarbeidet og lagånden i gruppa har utviklet seg, alle har bidratt sterkt, både Start 2- og A-lagsspillerne. Lojaliteten var veldig bra, og alle var opptatt av hvor viktig det var å berge plassen i divisjonen. Innsatsen fra førstelagsspillerne har vært tipp topp, sier han.

hM_I9eQe2O8
Erlend Segberg er blant A-lagsspillerne som har vært en positiv bidragsyter for Start 2 i flere kamper i høst. Her avbildet under lørdagens kamp mot Aalesund.Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Også samarbeidet med trenerne på A-laget har vært positivt.

- Jeg må bare si takk til alle som har bidratt. Alle har gjort en stor innsats for å lykkes, både trenerne i utviklingsavdelingen som har strukket seg langt, men også trenerne på A-laget som stiller opp, sier Rodriguez.

 

Startet trått

I likhet med de siste par sesongene så startet Start 2 sesongen svakt, og det måtte en sterk innspurt til for å berge plassen. Rodriguez mener det er ganske naturlig med tanke på at det er et ungt lag.

- Vi var gode i mange kamper i vår også, men vi fikk få poeng. Men det tar litt tid for de unge spillerne å bli vant med nivået, så det er ganske naturlig at vi blir bedre utover i sesongen. Men vi må se på hvordan vi kan bedre poengfangsten på våren, slik at det ikke blir så mye press på høsten, sier han.
Rodriguez forteller at det er en fin balansegang mellom det å skulle gi ungguttene best mulig matching, og det å tenke på resultatene i den enkelte kamp.

- Vi er nødt til å gi ungguttene matching, og i år har mange unggutter fått god matching. Samtidig så vet vi at de unge spillerne trenger tid, og da kand et være vanskelig å ta nok poeng i serien.

- Det vil alltid være viktigere for oss å produsere spillere til A-laget enn å beholde plassen i 3.divisjon, men samtidig er det vanskeligere å produsere gode nok spillere om vi ikke kan gi dem matching i minimum 3. divisjon, sier Rodriguez.

 

To flyttet opp i A-stallen

I 2019 har han sett to spillere bli flyttet opp fra Start 2- til A-lagsstallen. Sander Sjøkvist ble flyttet opp i sesongoppkjøringen, mens Johannes Eftevaag ble fullverdig medlem av A-stallen for et par uker siden. I tillegg har spillere som Kristian Strømland Lien og Altin Ujkani vært med i flere kamptropper med A-laget.

- Det å produsere spillere for førstelaget er vårt hovedmål, og det er ikke lett. Så det å få opp to spillere i år er bra for oss. Men så er det viktig å pushe dem videre slik at de blir gode nok til spille kamper regelmessig for A-laget, sier Rodriguez.

- Det at en del av våre spillere også har trent jevnlig med A-laget er også positivt. De får matching på høyere nivå, noe de tar med seg tilbake til treninger og kamper med Start 2 og juniorlag. Samtidig gir det inspirasjon til andre unge spillere om at de ikke er så langt unna.

I år har han hatt rundt 50 spillere på banen for Start 2, noe som sier noe om hvor spesiell jobben som andrelagstrener er. Det å kunne mønstre det samme mannskapet i to kamper på rad skjer nesten aldri. G19-troppen har i år deltatt i to nasjonale seriespill (Nasjonal Super og Nasjonal CL), samt junior NM, i tillegg til 3.divisjon. Det betyr at trenerteamet må planlegge ukene og kampene nøye med tanke på hvilke spillere som skal spille hvilke kamper.

- Noen uker har vi tre kamper, da blir det vanskelig å planlegge treningsuka. Det blir mye restitusjon. Men vi har prøvd å fordele kampene mellom spillerne, sier Rodriguez.

Tabellen for Norsk Tipping-ligaen avd. 3 finner du her.

 

Kampstatistikk Start 2

Her er de som har spilt flest kamper for Start 2 i 2019.

SpillerKamper (fra start)
Kristian Strømland Lien26 (25)
Johannes Eftevaaag24 (23)
Jørgen Myhre23 (20)
Dirirsa Gamachis20 (16)
Sander Sjøkvist18 (18)
Altin Ujkani18 (17)
Jakob Ugland18 (5)
Mikael Ugland16 (16)
Alexander Pedersen 14 (14)
Sturla Enersen13 (9)                 
Harald Jørgensen13 (8)
Arian Gundersen13 (8)
Sander Emanuelsen12 (11)
Jostein Rudi11 (6)

 

Toppscorere Start 2

Her er de som har scoret flest mål for Start 2 i 2019.

SpillerMål
Kristian Strømland Lien8
Mikael Birk Giæver Ugland7
Sander Hansen Sjøkvist5
Eman Markovic4
Mathias Bringaker4

 

Kristian Lien
Kristian Strømland Lien har både flest kamper og flest mål for Start 2 i år. Flekkefjord-gutten har også blitt belønnet med proffkontrakt. FOTO: Fredrik Fjellvang
Annonse fra Eliteserien: