Se hvilke spillere som løper raskest og hopper høyest

I forbindelse med et nytt samarbeid med UiA ble Start-spillernes fysikk grundig testet forrige uke. Men hvem var best?

Annonse:

- Vi har et godt samarbeid med UiA som vi prøver å utvikle videre hele tiden. Nå er vi igang med et samarbeid der vi skal teste våre spillere jevnlig gjennom flere år. Det er veldig verdifullt for oss ettersom vi får testet våre spillere på en måte vi normalt ikke har mulighet til, mens UiA får bruke dataene de får til studier eller andre ting, sier fysisk trener Atle Thunshelle.

Han forteller at Start nå skal dele alt vi har av informasjon om spillerne målinger fra trening og kamp med UiA.

- Vi har åpnet opp alt. Vi ser stor verdi i å samarbeide tett med fagmiljøet innenfor idrett på UiA, sier Thunshelle.

Forrige uke var de aller fleste A-lagsspillerne i aksjon på Spicheren, der Olympiatoppen Sør holder til. Der ble hurtighet, spenst og styrke i beina testet, i tillegg til at de gjennomførte en kroppsscanning. Det er doktorgradsstipendiat Per Thomas Byrkjedal ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap ved UiA som leder prosjektet, men det er flere mastergradstudenter som også er involvert på ulike måter. Tallene vil bli brukt til ulike masteroppgaver og doktorgradsavhandlinger i årene fremover. For Starts del så handler det om å få best mulig målinger på spillernes fysiske form og utvikling.

- Disse tallene skal vi bruke til å skreddersy treningsprogrammet til hver enkelt spiller så godt som mulig, sier Thunshelle.

fysisk tester uia 2
Atle Thunshelle følger med mens Eirik Schulze tester sin styrke i beina. Idrettsstudent Torje Wichne, Jerv-spiller og tvillingbror til Eirik, følger også med.

Klubbens fysiske trener har fått mye ros av Joey Hardarson for måten han bidrar til å maksimere effekten av treningen, noe som har gitt resultater i form av en markant økning i antall sprinter i kamp for eksempel.

Med de dataene vi får gjennom testingen på Spicheren, der det finnes utstyr vi ellers ikke har tilgang på, håper Thunshelle å kunne øke kvaliteten på treningen i Start enda mer.

- Dette er snadder for meg som fysisk trener. Her får vi avdekket mer enn vi klarer med de mulighetene vi har på stadion. Det kan gå på om spillere har utviklingspotensial når det gjelder akselerasjon, eller på maks fart. Kroppsscanningen gir oss muligheten til å se utviklingen i muskelmasse fra test til test, sier Thunshelle.

 

Disse løp raskest og hoppet høyest

Thunshelle har sammen med idrettsstudentene fra UiA analysert og kvalitetssikret alle resultatene og han kan nå røpe hvilke spillere som leverte best.

Styrketesten må vurderes i sammenheng med både vekt og muskelmasse, og dermed er det vanskelig å sette opp en topp 3 liste som blir rettferdig. Her er topp tre-lister innenfor sprint- og spenst-testene.

Sprint 30 meter:

  1. Espen Børufsen og Eirik Wichne
  2. Adeleke Akinyemi

Spenst:

  1. Henrik Robstad
  2. Kristoffer Tønnessen
  3. Adeleke Akinyemi

Det er en del spillere som ikke har gjennomført testene ennå. Jonas Deumeland, Kevin Kabran og Jesper Daland var bortreist, mens Christian Bolanos ikke var klarert for trening ennå. De vil ta testene i løpet av de neste ukene.

- Generelt er vi veldig godt fornøyd med resultatene på testene. Det er nok en bekreftelse på at spillerne har hatt en fin utvikling fysisk. Så blir det spennende å se utviklingen på testene i årene fremover, sier Thunshelle.


Fornøyd Robstad

Henrik Robstad var godt fornøyd med testresultatene og gledet seg naturligvis ekstra mye over å få tittelen «mest spenstige spiller i troppen». 

- Det er jeg veldig fornøyd med, sier Robstad, som lover at han ikke skal tape noen hodedueller på trening fremover.

Forsvareren synes det er fint at spillerne blir grundig testet slik at de får faktiske tall på hvordan de utvikler seg fysisk.

- Det er slik vi kan se at treningen faktisk fungerer, så det er viktig at vi får testet oss med jevne mellomrom. Det er lett å si at vi trener bra eller at vi i god form, men her får vi tall som viser at vi er på rett vei og det er viktig, sier Robstad.

Annonse fra Obos-ligaen: