Løper lengre og fortere

Etter halvspilt sesong er tallenes tale klare. Til tross for et beinhardt kampprogram har Start-spillerne løpt både mer og ikke minst fortere enn de gjorde i forrige sesong.

Annonse:

- Jeg er utrolig imponert av spillerne med tanke på det tøffe kampprogrammet som har vært. Til tross for at vi har spilt to kamper i uka gjennom to måneder så har tallene vist en økning gjennom hele perioden. Det at de klarer å restituere seg til hver kamp sier mye om treningsgrunnlaget spillerne har, sier Atle Thunshelle, fysisk trener i Start.

Han har stålkontroll på alt spillerne gjør. Spillerne har en GPS-sender på seg hver trening og kamp, og Atle registrerer og analyserer alt. Vi ba han hente frem tallene fra første halvdel av årets sesong, og sammenligne med tallene fra 2019-sesongen.

 

Økning på alle parametere

Tallene viser at Start-spillerne har løpt lengre totalt sett, de løper mer i høy hastighet og de spurter oftere.

  • 13 prosent økning i total distanse spillerne har løpt per kamp.
  • 20 prosent økning i antall meter i sprint (over 25 km/t)
  • 21 prosent økning i antall meter løpt i høy hastighet (over 18,5 km/t).
  • 26 prosent økning i antall sprinter
  • 35 prosent økning i antall akselerasjoner

Thunshelle mener tallene er en god bekreftelse på at treningsarbeidet som ble gjort før sesongen har gitt resultater. Samtidig roser han spillerne for jobben de la ned i perioden der det ikke var tillatt med fotballøkter på grunn av korona-restriksjoner.

- Jobben de har lagt ned i koronapausen er fantastisk. De gikk jo flere uker med stort sett bare egentrening. Vi har gitt dem planer, men det er de som har gjort jobben. Jeg tror ikke alle spillergrupper ville vært så disiplinerte og dedikerte. Treningskulturen i denne spillergruppen er utrolig god, sier Thunshelle.

 

Mer opptatt av fart enn distanse

Thunshelle forteller at de ikke er så opptatt av tallene for totalt antall meter løpt.

- Forskning viser at det ikke er så stor forskjell mellom divisjoner når det kommer til total lengde løpt. At man løper mange meter trenger heller ikke bety at man presterer bra, ofte ser vi det motsatte. En av kampene der vi løp lengst var i 0-5-tapet mot Odd. Sannsynligvis fordi vi var mye feilplassert og at vi ble løpende mye imellom, sier Thunshelle.

Thunshelle forteller at det ikke nødvendigvis er noen klar sammenheng mellom løpstatistikken og resultatene i den enkelte kamp, men at man kan kjenne igjen kampbildene ut i fra løpsstatistikken.

- Et eksempel er kampen mot Molde på hjemmebane. Da lyktes vi godt med høyt press, og statistikken viser veldig høye tall for akselerasjon.

 

Intensitet og tempo

Det trenerteamet er mest opptatt av er antall sprinter og akselerasjoner, og hvor langt spillerne løper i høy hastighet. For å mestre en spillestil med høyt og aggresivt press, og hurtige kontringer, er det viktig at spillerne orker å løpe mye i høy hastighet.

- Joey har vært klokkeklar på at han ønsker spillere som tåler å spille en intensiv fotball, og som tåler 90 minutter. Det er vårt utgangspunkt. Vi ønsker at spillerne skal løpe med høyest mulig tempo, og at de holder intensiteten hele kampen. Der har vi tatt steg fra i fjor, sier Thunshelle, som forteller at de har hatt økt fokus på repetert sprint-trening dette året.

- Vi ønsker at spillerne skal tåle å sprinte mye og ofte. Vi har også individualisert treningsprogrammene etter posisjonene spillerne spiller i, for at de skal kunne utvikle seg på det de trenger mest, sier Thunshelle.

- Ellers har vi bygd på treningsarbeidet fra i fjor. Målet er å utvikle oss litt for hvert år.

Se dokumentaren om Starts treningsopplegg i vinter.

 

Lite rotasjon

Thunshelle forteller at trenerteamet var forberedt på å måtte rotere mye på laget for å holde spillerne friske gjennom dette tøffe kampprogrammet. Men tilbakemeldingen fra spillerne, og målingene fra kampene, har gjort at det ikke har vært nødvendig å ta spesielt hensyn til det. 

- Spillerne har levert på et jevnt bra nivå, tallene har faktisk økt gjennom hele sesongen. Vi så blant annet at vi leverte veldig gode tall i kampen mot Kristiansund borte, og det var den tredje kampen på en uke. Det viser at spillerne tåler høy belastning, sier Thunshelle.

Det at det ikke har kommet noen belastningsskader eller muskulære skader så langt i sesongen er også et godt tegn.

- Det må vi være stolte av. Det sier mye om det spillerne gjør utenfor trening og kamp, når det kommer til restitusjon og kosthold. Det sier også mye om det mentale, og at de er innstilt og klare for kjøre på, sier Thunshelle.

Trening SSA25

- Strålende levert

Joey Hardarson er veldig fornøyd med den jobben det fysiske apparatet, først og fremst Atle Thunshelle og fysioterapeut Pål Erik Pedersen, har gjort med spillerne dette året.

- Det er måten vi ønsker å spille på som setter premissene for treningen. Vi ønsker å spille med høyt tempo, presse høyt og intensivt. Ser vi på tallene og samtidig at vi har hatt nesten ingen skader knyttet til belastning, så kunne nesten ikke Atle og Pål Erik gjort en bedre jobb, sier Joey.

Han mener forbedringene sier en del om at Eliteserien setter tøffere krav enn OBOS-ligaen.

- Men det sier mest om den jobben vi har gjort og hvor mye bedre fysisk form vi er i kontra i fjor. Det at vi har tålt å spille så mange kamper på så kort tid er utrolig bra, sier han.

I morgen venter Bodø/Glimt på andre banehalvdel. Da blir det viktigere enn noen gang å flytte beina kjapt.

Annonse fra Obos-ligaen: