Får vi en fotballsensasjon?

Supporterblogg fra Frank Thomassen før RBK-Start.

Annonse:

(Bildet til venstre over: Mads Stokkelien jubler for en av scoringene som sørget for at Start vant 3-2 på Lerkendal i 2009)

Søndag kveld kommer sesongens vanskeligste kamp da vi besøker Lerkendal og det er ingen som forventer noe som helst fra Start-gutta. Vi begynner å bli gode på å drømme i Kristiansand og jeg drømmer faktisk om at vi overrasker alle og får med oss noe fra Trondheim. 

TABELLEN 

6. Rosenborg. 5...2-2-1....8-4....8 poeng
16. Start........4...1-0-3...6-12...3 poeng

ROSENBORG BALLKLUBB

Rosenborg er i en helt egen liga når det gjelder ressurser, supportere og kvalitet i stallen. De har vunnet serien de tre siste sesongene og alle disse tre sesongene har de hatt et gjennomsnittlig tilskuertall på mellom 17500 og 18000. Det er utrolig imponerende.

Laget til Kåre Ingebrigtsen er så fullt av kvalitet at de fleste på reservebenken deres hadde styrket de fleste andre lag temmelig klart. I sin forrige seriekamp startet de med disse på benken: 

Arild Østbø
Erlend Dahl Reitan
Jacob Rasmussen
Morten Konradsen
Marius Lundemo
Yann-Erik de Lanlay og 
Rafik Zekhnini

Det er ingen tvil om hvorfor alle har utnevnt dette laget til soleklare favoritter til å vinne serien i år. 
MEN, nå er det nå sånn at det ikke betyr hva slags navn som settes opp på papiret hvis man blir utkjempet og utspilt når kampen starter. Rosenborg har startet sesongen overraskende svakt med tap borte mot Sarpsborg, uavgjort hjemme mot Kristiansund og uavgjort borte mot Odd. Deretter spilte de meget bra da de banket Molde 4-0, men forrige mandag var de heldige som fikk med seg 3 poeng fra Bodø. I cupen sist onsdag vant laget 4-2 etter at de lå under både 0-1 og 1-2, men det var et voldsomt reservepreget Rosenborg-lag som stilte til denne kampen.

Rosenborg har lite skadeproblemer. Samuel Adegbenro er ute og i tillegg måtte Anders Trondsen gå ut tidlig i forrige kamp og blir ikke klar til denne kampen, men bortsett fra disse kan Kåre Ingebrigtsen plukke fra en skadefri spillerstall.

Start har historisk sett slitt veldig i Trondheim og på de 35 oppgjørene har det kun blitt borteseier 5 ganger. Hele 22 ganger har det endt med hjemmeseier mens det har endt med poengdeling 8 ganger. Målforskjellen er 85-40.


ROSENBORG'S 5 SISTE KAMPER
28 mars: Rosenborg - Ranheim 2-1 (treningskamp)
2 april: Odd - Rosenborg 1-1 (serie)
8 april: Rosenborg - Molde 4-0 (serie)
16 april: Bodø/Glimt - Rosenborg 0-1 (serie)
19 april: Trygg/Lade - Rosenborg 2-4 (cup)

PASS PÅ DENNE SPILLEREN
Her er det mange spillere som kunne blitt trukket fram og skal Start få noe ut fra denne kampen er det ikke bare en spiller som må tas ut - da må man hindre kollektivet Rosenborg fra å lykkes - slik de blant annet gjorde mot Molde.
Men skal vi nevne en spiller så vil jeg trekke fram Nicklas Bendtner. Han er nok den spissen i eliteserien med høyest toppnivå, men samtidig så er han litt på-og-av-spiller. Får han det ikke til er det ofte 30-åringen fra Danmark melder seg litt ut, men hvis han er påskrudd så kan han skape problemer for alle lag i Norge. Han var fantastisk i siste halvdel av fjoråret, men denne sesongen har han ikke imponert så veldig - bortsett fra kampen mot Molde der han scoret to ganger.
Det blir veldig spennende å se hvordan Espen Hammer-Berger og Damion Lowe (som trolig starter i midtforsvaret) klarer seg mot den danske kraftspissen. 


IK START

Start har siden sist fått Håkon Opdal skadet, og siden den sympatiske keeperen vår blir ute i minst to måneder måtte TK på jobb igjen og keeperen som ble hentet inn er Jonas Deumeland. Den rutinerte tyskeren går trolig rett inn på laget og det blir dermed litt av en ilddåp når han skal få teste seg mot landets beste lag - på bortebane.

Simon Larsen soner karantene i denne kampen så da vil jeg tro Espen Hammer-Berger gå inn i midtforsvaret og trolig er det Damion Lowe som tar den andre plassen. 
På midten kommer nok Afeez Aremu inn igjen sentralt mens jeg tipper at Adnan Hadzic og Niklas Sandberg vil ta plassene som indreløpere. Framme er det mulig at Mathias Bringaker får sjansen - hvis Dempsey vil ha litt mer fart i laget. Aron Sigurdarson var veldig god i cupkampen mot Vigør og får muligens sjansen, mens Kevin Kabran trolig tar den andre kanten. Men det er stor konkurranse i laget og det er ikke lett å vite hva slags lag Mark Dempsey vil sende ut på Lerkendal. Jeg tipper det blir disse (4-3-3):

Jonas Deumeland

Eirik Wichne
Espen Hammer-Berger
Damion Lowe
Elliot Kack

Niklas Sandberg
Afeez Aremu
Adnan Hadzic

Aron Sigurdarson
Kristjan Floki Finnbogason
Kevin Kabran

NOEN TANKER TIL SLUTT

Kampen mot VIF forrige lørdag ble et mareritt som egentlig startet allerede før kampstart da Håkon Opdal ble skadet - og Benjamin Boujar ble kastet inn uten mer enn noen minutter til å forberede seg.

Deretter fikk vi den verst tenkelige åpningen på kampen da Simon Larsen ble utvist for å stoppe Bård Finne som bakerste mann. 
I tillegg hjelper det heller ikke mye når dommeren lar VIF flytte frisparket 5 meter mot mål. Forseelsen blir gjort på ca 22-23 meters hold, mens frisparket blir tatt fra ca 17 meter. En stor dommertabbe - som gjorde det enklere for Fredheim Holm å score. 

Etter en slik kamp er det viktig at Start-gutta får en god opplevelse så raskt som mulig og dermed er det jo litt kjipt at Rosenborg borte er neste kamp. I den kampen kan vi ikke gjøre slike feil som ble gjort sist - verken på banen eller fra laglederbenken. Da må taktikken sitte, pasningene må sitte og vi må jobbe kollektivt mot et lag fullt av toppspillere. Blør vi ikke for Start-drakta i den kampen kan det fort bli et nytt stygt tap.

En ting jeg mener vi må gjøre er å variere hvordan vi spiller oss ut av forsvaret. Jeg vet at det sitter langt inne hos Dempsey å gå tilbake fra hans filosofi om å alltid spille seg ut langs bakken, men nå tror jeg ikke han har mye valg. Det er to grunner til at vi burde variere mer. For det første blir det mindre forutsigbart hvis vi varierer mer. Da vet ikke Rosenborg om de skal sende hele laget opp i ryggen vår med en gang vår keeper får ballen eller om de skal holde tilbake. Hvis det er fare for at det kan komme en langpasning, så må RBK ta et valg om hvordan de skal forsvare seg. 
I tillegg så har vi kanskje ikke gode nok spillere til denne spillestilen. Det fungerte mot Tromsø, men det fungerte ikke mot LSK og VIF. Det virker for eksempel som om Damion Lowe ikke har mye selvtillit for tiden og hvis man da blir presset i eget forsvar og for enhver pris skal spille kort - kan det fort bli feilpasninger. Jeg mener helt klart at Mark Dempsey må gi gutta frihet til å variere denne delen av spillet.

Ellers kan vi trøste oss med at ikke alt fungerer så bra for Rosenborg heller i disse dager. De har vel egentlig bare spilt en god kamp på de 5 første seriekampene sine og var veldig heldige som fikk med seg alle tre poengene borte mot Bodø/Glimt sist mandag. 

I tillegg til det så er det absolutt ingen som forventer noe som helst av Start i denne kampen. Alle vet at vi tapte 1-6 i vår forrige kamp, mens Rosenborg vant 4-0 mot Molde i sin siste hjemmekamp. Rosenborgs supportere kommer nok med forventning om målfest mot et vaklende Start-lag uten sin faste keeper og uten kaptein og midtstopper Simon Larsen.

Uten press

Og det er akkurat her Starts mulighet ligger. Vi kan spille denne kampen helt uten press. Det er ingen som forventer at vi tar poeng og det er ikke krise om vi taper, og dermed har vi alt å vinne. Dessuten så vil jeg tro at alle Start-gutta er utrolig revansjesugne etter fadesen mot Vålerenga og at de vil vise resten av fotball-Norge at laget ikke er dårligst i eliteserien.

Det er mange som allerede har avskrevet Start og mener at vi er langtfra gode nok til å holde plassen i Eliteserien, men jeg har sagt det tidligere - og sier det igjen: Dette laget kommer til å bli bedre og bedre utover i sesongen og selv om vi akkurat nå ligger sist på tabellen, tror jeg det bare er et tidsspørsmål før Start begynner klatringen. Vi så tendenser mot Vigør på onsdag at det er mange dyktige spillere i klubben. Ser vi på våre fire første kamper så langt så er det ikke så ille som mange skal ha det til. Mot Tromsø vant vi fullt fortjent og det har vist seg i ettertid at Tromsø er vesentlig bedre enn det man skulle tro etter kampen mot Start. Mot Sandefjord styrte vi det meste av spillet i 65 minutter, men ble knallhardt straffet da vi jaktet et seiersmål. Mot LSK var vi svake i 1.omg men hevet oss betydelig i 2.omgang på en ujevnt og tung gressmatte. Mot Vålerenga ble kampen ødelagt etter fire minutter.

Jeg tror absolutt at vi kunne tatt poeng om vi hadde hatt 11 spillere hele kampen, så jeg ser ingen grunn til at vi skal henge oss så veldig opp i at vi tapte stort i den kampen. Det gir ikke et riktig bilde av hvordan sesongen har fortonet seg så langt.

Jeg tror ikke vi kan forvente altfor mye på Lerkendal, men samtidig har det skjedd mye større overraskelser i fotballen enn at Start tar poeng mot storfavoritt Rosenborg. Som sagt er dette en kamp der Rosenborg har alt å tape og vi har alt å vinne. 
Om det er nok til at vi tar poeng vet jeg ikke, men jeg er helt sikker på at Start ikke vil selge seg billig!

God kamp alle Start venner. Måtte vi få oppleve en skikkelig fotballsensasjon på Lerkendal søndag kveld

FRA OVER THERE, 
= Frank Thomassen =

Annonse fra Obos-ligaen: