- Bare å spenne fast setebeltet

Frank Thomassen om kampen mot Sarpsborg og den spennende sesongavslutningen.

Annonse:

FORAN START - SARPSBORG 08

Etter tapet for Vålerenga ramlet vi ned igjen under streken. Det betyr at vi definitivt må vinne flere kamper, og første mulighet kommer mot et Sarpsborg-lag som imponerte i torsdagens europacup-kamp. Sarpsborg har scoret tredje mest i Eliteserien, men slipper også inn ganske mange mål. Det kan fort bli en severdig kamp på Sparebanken Sør Arena søndag kveld. Ta turen og hjelp Start til 3 viktige poeng.


TABELLEN
9. Sarpsborg 08..24...9-5-10...39-34...32 poeng
15. Start............24...6-5-13...24-42...23 poeng

SARPSBORG 08
Sarpsborg 08 kom i fjor på bronseplass i serien og fikk dermed mulighet til å kvalifisere seg til Europaligaen. Laget kom seg gjennom hele 4 runder og kvalifiserte seg derfor til europaligaen på imponerende vis. Spesielt seieren i playoff-runden mot Maccabi El Tel Aviv var sterk.
I gruppespillet ble det først 1-3 tap borte mot Besiktas, men dette var en kamp der laget fra Sarpsborg skapte mange store sjanser. Sist torsdag vant de derimot 3-1 hjemme mot et Gent-lag som ikke hadde tapt siden mai. Den seieren dro inn over 5 millioner kroner i Sarpsborg-kassa - og det viser bare hvilke enorme økonomiske fordeler man har ved å komme seg ut i Europa. La oss håpe at Start kan klare det samme i de neste årene..
(kanskje allerede i 2019 om vi vinner cupen i år)

I serien sliter Sarpsborg betydelig mer, og ligger akkurat nå på en 9 plass - hele 11 poeng bak Molde på tredjeplass. Med tap i cupen for Ham Kam og lite å spille for i serien er det mye som tyder på at man vil satse det meste på å komme seg videre fra gruppespillet i Europaligaen. Det er absolutt mulig, men det kan da fort gå på bekostning av seriespillet da man ikke har god og stor nok stall til å kjempe på begge fronter.

Dette har man sett klare tegn på denne sesongen. Man har slitt veldig i serien i kampen etter man har spilt europacup. De 4 siste kampene laget har spilt europacup, har det endt med tap i neste seriekamp. Det kan bety at laget er slitne og utladet etter europa-cup kun noen dager i forveien.

Toppscorer i serien er Patrick Mortensen med 9 mål så langt. Nestemann er Ole Jørgen Halvorsen med 5 scoringer. Halvorsen leder også statistikken for antall målgivende. (5 stk).
Joachim Thomassen er best på altomfotball's spillerbørs med et snitt på 5.27. Tredjemann på denne listen er Joachim Jørgensen med et snitt på 5.05.Jørgensen har som mange vet allerde skrevet kontrakt med Start og flytter til Kristiansand etter sesongen.

Til kampen mot Start soner Ole Jørgen Halvorsen karantene etter 6 gule kort - og vil helt klart bli savnet. På skadefronten måtte Jørgen Horn stå over kampen mot Gent, men ellers er det lite skader i troppen til Geir Bakke. 

Den omvendte kampen i Sarpsborg ende med en overlegen 4-0-seier til hjemmelaget etter scoringer av Amin Askar (2), Patrick Mortensen og Matti Lund Nielsen.

Start har tatt i mot Sarpsborg 5 ganger i Kristiansand. 2 av disse har endte med hjemmeseier, 1 har endt med poengdeling mens Sarpsborg har reist hjem med full pott 2 ganger. Målforskjellen er 7-8.


SARPSBORG 08'S 5 SISTE KAMPER
16 september: Sarpsborg - Odd 1-2 (serie)
20 september: Besiktas - Sarpsborg 3-1 (europa-league)
23 september: Rosenborg - Sarpsborg 3-1 (serie)
30 september: Sarpsborg - Strømsgodset 0-1 (serie)
4 oktober: Sarpsborg - Gent 3-1 (europa-league)

PASS PÅ DENNE SPILLEREN
Her kommer vi ikke utenom danske Patrick Mortensen - som har scoret 9 seriemål så langt for Sarpsborg 08. I tillegg har han scoret 4 ganger i Europa-kvaliken og så scoret han 2 ganger mot Gent sist torsdag. Dette er en stor og sterk spiss som er god på hodet - og som plasserer seg veldig lurt. I fjor scoret Mortensen 12 ganger og ble også da lagets toppscorer.

IK START
Hos Start er fremdeles Espen Børufsen og Kevin Kabran ute med skader, mens Henrik Robstad soner karantene etter at han fikk sitt 4 gule kort mot VIF. Etter at Mathias Bringaker igjen scoret sist, er det nok mange som kunne tenke seg at han fikk sjansen fra start i denne kampen. Jeg tipper at Akinyemi får fornyet tillit og at super-reserven Bringaker kommer inn i 2.omgang og kan utfordre et forhåpentligvis slitent Sarpsborg-forsvar. 

Det er nok igjen bare en plass det er litt diskusjon om og det er hvem som starter på venstre ving. Det står nok mellom Tobias Christensen, Niklas Sandberg og Aron Sigurdarson vil jeg tippe. Jeg kunne godt tenke meg å se Niklas Sandberg få sjansen igjen. Skjer det, så tipper jeg at vi starter med disse søndag kveld: (3-4-3)

Jonas Deumeland

Simon Larsen
Damion Lowe
Espen Hammer-Berger

Eirik Wichne
Erlend Segberg
Afeez Aremu
Elliot Käck

Herolind Shala
Adeleke Akinyemi
Niklas Sandberg


I FARESONEN
Mange spillere har nå fått flere gule kort, og dermed er det interessant å se hvem av våre spillere som er i faresonen for å måtte sone i neste runde om de pådrar seg kort i denne kampen. Jeg har også tatt en titt på hvem av vår kommende motstander etter denne runden - som har spillere i faresonen.
Vår neste kamp spilles borte mot Tromsø. Følgende spillere unngå kort i denne runden for å unngå karantene:
Start: Isaac Twum, Damion Lowe, Tobias Christensen
Tromsø: Jostein Gundersen

NOEN TANKER TIL SLUTT
Etter en fin rekke med gode resultater i serie og cup, kom vi oss ned på jorda mot Vålerenga. Men igjen var det en ganske jevn kamp som vippet litt fram og tilbake fram til VIF tok ledelsen. Etter dette fikk VIF et grep om kampen og da de fikk 2-0 så det veldig tungt ut. Det ble dog noen hektiske sluttminutter der Bringaker reduserte til 1-2 og Shala reduserte til 2-3.. Men det ebbet ut med et kjedelig tap i en runde der både LSK og Godset vant sine kamper. 

Nå er det ny hjemmekamp og vi har de siste ukene fått til mange gode resultater på hjemmebane. På våre 7 siste hjemmekamper har det blitt 4 seire, 2 uavgjorte og kun ett tap (Odd). Vi har holdt nullen i 4 av disse kampene og ikke sluppet inn mer enn 1 mål i de resterende 3 kampene. Det er ingen tvil om at hjemmeformen vår er bedre enn på flere år. Med Sarpsborg 08, Molde og Rosenborg hjemme i våre 3 siste kamper får vi virkelig testet oss. Kommer vi oss gjennom disse uten å tape, så tror jeg vi har gode muligheter til å holde plassen denne sesongen.

Først ute er et Sarpsborg-lag som imponerte stort i Europa-ligaen sist torsdag. 3-1 mot Gent er et resultat som lar seg høre - MEN erfaringsmessig har Sarpsborg slitt etter å ha spilt i europa og det er lov å håpe at spillerne er både slitne i bena og i hodet etter kampen på torsdag.

For Starts del, må vi tilbake på vinnersporet. I og med at LSK vant sist, så har vi igjen blitt dyttet ned på den tunge 15.plassen. Godset vant også og dermed er det veldig viktig at vi igjen tar 3 poeng. LSK skal til Bergen og vil få en vanskelig oppgave med å få med seg poeng derfra. Dermed er mulighet til stede for at vi igjen kan passere kanarifuglene på tabellen.

De fleste Start-spillere har skrytt veldig av stemningen både i kampen mot LSK og i cupkampen mot Glimt og det er ingen tvil om at det har en effekt når stadion blir fylt og i tillegg roper og synger og skaper stemning. Det lar seg høre på banen - og det er bare å håpe at så mange som mulig tar turen tilbake til Sparebanken Sør Arena søndag kveld. 
Kjetil Rekdal har definitivt skapt et mer konkurransedyktig lag som kan kjempe med de aller fleste. Jeg synes det er klart at spillerne kjemper og løper mer nå enn tidligere og dermed skaper vi også flere sjanser. Da er det definitivt gøyere å komme på kamp, så oppfordringen er gitt. Ta turen til stadion søndag kveld og hjelp gutta til 3 nye poeng. 
Jeg tror vi kommer til å vinne mot et slitent Sarpsborg-lag - og så får vi heie litt ekstra på både Brann, Vålerenga og Haugesund denne helga. Det blir et rotterace helt til siste slutt denne sesongen - og det er bare å spenne fast setebeltet. 

La oss håpe vi får en god start på en viktig oktober måned med 3 poeng allerede søndag kveld.

Lykke til alle Start-venner!

FROM OVER THERE, 
= Frank Thomassen =

Annonse fra Obos-ligaen: